בואו להשתתף במחקר אקדמי על חומוס
דפנה הירש ועפרה טנא, זוג חוקרות חרוצות (האו"פ ואוניב' ירושלים), עורכות בימים אלה מחקר… עלינו.
לא בכל יום נערך מחקר על חומוסאים, לכן אנא – הקדישו חמש דקות (וגם זה בהגזמה) כדי למלא את השאלון של דפנה ועפרה. די כיף בסך-הכל.
21 בנובמבר 2009 ב-15:56 //
אני מאמין שהן יקראו את התגובות פה, אז טיפ קטן (גם רשמתי להן במסמך עצמו)
שמנסחים סקר הוא צריך להיות ברור לכולם, משפט כמו "באיזה שמות תואר אתה משתמש כדי לתאר חומוס" עלול לבלבל לא מעט אנשים.
21 בנובמבר 2009 ב-20:00 //
יובל, באמת, אתה מזלזל באינטליגנציה של חומוסאים? אחרי שהוכיחו שחומוס עוזר לריפוי סרטן, הולדת בנים זכרים והורדה במשקל, לא ברור שהוא מעלה IQ, כאילו דה!?.
22 בנובמבר 2009 ב-13:14 //
יובל, אכן צדקת (שאנחנו קוראות את התגובות). השאלה אינה "באיזה שמות תואר אתה משתמש כדי לתאר חומוס" אלא "רשום לפחות שלושה שמות תואר שמתקשרים אצלך לחומוס".
בהזדמנות זו: תודה רבה לכל הממלאים!
23 בנובמבר 2009 ב-01:23 //
חס וחלילה אבו שוקרי, ברור שהחומוסאים תפרו את השאלון בלי מלח (או מלח לימון, הדעות חלוקות) אבל השאלון מיועד גם לאנשים שקוראים לדבר הזה שמוכרים בסופר חומוס, ולכן רצוי היה גם לנקד 🙂
דפנה, בהצלחה במחקר, אני עדיין חושב שניסוח השאלה מבלבל, אולי זה בגלל שאני מגיע מעולם המחשבים ואנחנו לא נוהגים להשתמש בשמות תואר.
23 בנובמבר 2009 ב-02:16 //
אני מניח שכשנראה את תוצאות המחקר נדע גם אם אתה צודק בעניין הזה.
23 בנובמבר 2009 ב-03:02 //
עשה לי חשק לחומוס
23 בנובמבר 2009 ב-15:34 //
גם אני חושבת שהשאלה מבלבלת עם השמות תואר, התלבטתי קשות מה לענות…
כמו כן אין מספיק מקום להמליץ על חומוס מחוץ לאיזור המגורים, ושם גם לא ברור איזה פירוט צריך לתת.
אני בחרתי להתייחס למקום עבודתי כהרחבה של איזור מגוריי בהתחשב בשאלות על העבודה, אבל זה סובייקטיבי, צריך להיות גם בנושא זה יותר ברורים בהקשר למסעדות שלא באיזור מגוריי.
היכן יפורסם התוצאות? ולאן המחקר הולך?
בהצלחה!
Mיקי
שמצאה את עצמה מתלבטת קשות…
24 בנובמבר 2009 ב-09:02 //
לפני שהפצנו את השאלון עשינו פיילוט עם כמה אנשים (ביניהם סוציולוגים וסטטיסטיקאים) וניסינו לשפר את הנוסח בהתאם להערות שקיבלנו. גם אז, כנראה שתמיד יהיו שאלות שלא יהיו לגמרי ברורות לכולם. בשלב זה, אחרי שרבים מלאו את השאלון, אני לא חושבת שאפשר לשנות, כי ניסוח קצת שונה עלול לגרום לכך שחלק מהאנשים יבינו משהו קצת אחר. בכל אופן מהתשובות נראה שבסה"כ השאלה הובנה.
מתוצאות המחקר (שהוא הרבה יותר רחב מהשאלון הזה) אנחנו מתכננות לפרסם שנים-שלושה מאמרים בכתבי עת אקדמיים, עדיין לא החלטנו לאילו כתבי עת נשלח. נעדכן בבוא העת (פרסום מאמר, שלא לדבר על המחקר שקודם לו והכתיבה שלו, זה תהליך די ארוך).
אני מעדיפה בשלב זה לא לפרט יותר מדי על המחקר, כדי שזה לא יגרום להטיה במילוי השאלון, אבל רק אומר שהמחקר יתבסס על הרבה סוגים של חומרים מלבד השאלון (שנועד להאיר היבטים ספציפיים) – קטעי עיתונות, ראיונות, טקסטים ספרותיים וקולנועיים, ועוד ועוד, ויש בו גם היבט היסטורי. וכשחושבים על מערכת היחסים העמוקה בין הישראלי/ת לחומוסו/ה, לגמרי לא ברור איך לא חקרו את זה קודם…
24 בנובמבר 2009 ב-15:47 //
ובהמשך להערות.
מוצא אתני גם לא ברור. יהודי, מוסלמי, ערבי, ישראלי. מה זה?
ובשאלה כיצד היית מגדיר את יחסך לחומוס. האם יש אפשרות שאני קוראת את הבלוג, אבל לא אוהבת חומוס??? כי אין אפשרות כזו בסקר. ויש לי וידוי…
אני בדרך כלל אוכלת חומוס – בבית, כזה שאני מכינה – לא בחומוסיות, לא איפה שיוצא ולא תעשייתי.
אפשרות אחת היא להוסיף קוביה של אחר, אבל אז יהיו תשובות מגוונות מדיי וזה לא עושה טוב ל SPSS
אז אפשר להוסיף עוד כמה.
בקיצ, הקדשתי זמן ומילאתי את הסקר, אבל נראה לי שהסקר לא יהיה רלוונטי כי חלק מהן השאלות נותרו ריקות.
בכל אופן, שיהיה בהצלחה.
וכמובן מחכה שתגלו מה מטרת הסקר (אחורי סיומו כמובן)
24 בנובמבר 2009 ב-16:17 //
גם אני כמו בילי, מכין את החומוס בבית וכמעט לא אוכל בחוץ כך שהסקר לא ממש רלוונטי לגבי.
25 בנובמבר 2009 ב-10:42 //
רק הערה קטנה: קהיליית קוראותיו של הבלוג הזה (ואני ביניהן) לא רק שאינה מייצגת את חובבי החומוס בישראל, אלא שהיא אפילו לא מגוונת: אנחנו קומץ של תלאביבים סמולנים ואופנתיים, בהם אקדמאים, הייטקיסטים ועיתונאים. לא שזה רע – אבל הייתי מפיצה את הסקר הזה במקביל גם במקומות אחרים לגמרי (אם באינטרנט – כדאי להעלות URL אחר עם סקר זהה כדי שתוכלו להבחין בין אתרי גיוס שונים. ואולי אפשר לשקול גם חלוקת שאלוני נייר בחומוסיות).
25 בנובמבר 2009 ב-11:09 //
אכן לא חשבנו על האפשרות של אנשים שאוכלים רק בבית חומוס מעשה ידיהם (ואפילו קצת הופתענו לגלות איזה אחוז גבוה של אנשים מכינים חומוס בבית).
ב"מוצא אתני" הכוונה בד"כ לאשכנזי, מזרחי, מעורב – דווקא כאן לא רצינו לסמן מראש את האפשרויות בגלל חוסר הנוחות שלנו עם הקטגוריות האלה, אבל זה כן נראה לנו חשוב (אפשר היה להסתפק בארץ המוצא של ההורים, אבל חששנו שרבים יכתבו "ישראל" כך שלא נוכל לדעת מעבר לכך). כמובן שביחס לחלק מהקטגוריות עשוי להתברר שאין שום מתאם ביניהן לבין כלום, אבל לבדוק צריך…
ולאלה שהעירו על כך שאין אפשרות של לא לאהוב חומוס: אנחנו כמובן מודעות לכך שיש שנים-שלושה אנשים כאלה. אבל הגדרת האוכלוסיה הנחקרת בסקר הזה היא "חובבי חומוס" ולא "כלל האוכלוסייה". עם שונאי החומוס הסליחה.
25 בנובמבר 2009 ב-15:27 //
זו סתם השמצה. את הבלוג הזה קוראים אנשים מכל הארץ והעולם ויש סטטיסטיקות שמוכיחות זאת.
26 בנובמבר 2009 ב-22:55 //
מילאתי את הסקר ומאוד נהניתי ממנו, עד שהגעתי לשאלה האחרונה על ההשתייכות הפוליטית, שהזכירה לי שיעור רע במדעי במדינה. אני מתנצל שאני יוצא כזה סמולני פלצן, אבל אף אחת מהקטגוריות שם לא התאימו לי, אז השארתי את זה ריק. ממש התבאסתי שאין קוביית "אחר" בה אוכל להסביר את עצמי קצת יותר טוב. אחרי הכל, אני ממש בעד סטטיסטיקה טובה.
27 בנובמבר 2009 ב-00:05 //
למ. שושה – אכן הפצנו את השאלון גם בערוצים אחרים, ואל דאגה – המשיבים עד כה אינם רק תל אביבים סמולנים (למרות שאני מודה שחלקם במשיבים גדול מחלקם באוכלוסייה. אבל זה לא אמור להוות מדגם מייצג של האוכלוסייה, אלא בעיקר לנסות לבדוק אם יש מתאמים בין כמה פרמטרים).
ולגיל – זה קצת בעייתי להשאיר יותר מדי שאלות פתוחות, ובמקרה של ההשתייכות הפוליטית לא ראינו טעם להשאיר מקום להגדרות יותר מדויקות. כאמור, מה שחשוב לנו זה לבדוק אם יש מתאם בין פרמטרים וזה לא נראה סביר שיהיה מתאם בין הגדרות מאוד ספציפיות של עמדה פוליטית לבין הרגלי הצריכה בתחום האוכל. לכן ההגדרות הגסות נראו לנו מספיקות. כמובן שעכשיו אני סקרנית לדעת מה היית כותב אם היתה קובייה של "אחר"…
27 בנובמבר 2009 ב-01:10 //
מ.שושנה – אני אומנם סמולני ואקדמאי, אבל אני רחוק מאוד מתל אביב, גם במיקום הפיזי וגם מבחינת ה"טרנדיות" התל אביבית.
חומוס אהבתי עוד שהייתי ילד קטן, אם חושבים על זה, זה המאכל הייחידי שהטעם שלי בו לא השתנה אפילו מעט. זה שעכשיו חומוס זה טרנד בתל אביב לא אומר שבכל הארץ (כולל תל אביב עצמה) אין אנשים שממש אוהבים חומוס והגיעו לאתר הזה כשחיפשו מתכון לחומוס.