חדש בבלוג

מתכון לחומוס אמיתי

כדי להכין חומוס ביתי טוב לא צריך יותר ממתכון וקצת אימון. מתכון החומוס שלנו, פרי פיתוח של שנים (כולל חילוץ טיפים מבעלי חומוסיות), נוסה ושופר על-ידי רבבות קוראי הבלוג. זהו מתכון פשוט ומדויק, ממנו תוכלו להמשיך ולהתפתח לפי טעמכם האישי. אתם מוזמנים להוסיף טיפים ועצות משלכם בתגובות.

שוקי גלילי

פרסום ראשון: 12/8/2006 | עדכון אחרון: 5/5/2022

בשביל להכין חומוס טוב צריך קצת יותר ממתכון – אבל אין ספק שמתכון מוצלח הוא התחלה טובה, וזה בדיוק מה שאנחנו מציעים כאן.

ב-16 השנים האחרונות הצליח כותב שורות אלה להסתנן ללא מעט מטבחים של חומוסיות, ולחלץ אי אלו סודות מקצועיים. אבל הסוד האמיתי הוא ברגש, שמתפתח מתוך ניסוי וטעייה – כי אין תחליף לקשר הבלתי אמצעי של הרוח והחומר במלאכת היצירה של חומוס מעולה. אבל לפני כן צריך מתכון.

גרגרי חומוס אחרי השריה, בדרך לבישול
גרגרי חומוס אחרי השריה, בדרך לבישול.

הכנת חומוס: היסודות

כדי להכין "סתם" חומוס טוב כל מה שצריך זה להשתמש בחומרים טובים ולהקפיד על שיטת ההכנה. נושא הכמויות הוא לא טריוויאלי – הן משתנות מהכנה להכנה, בהתאם לאינספור גורמים כימיים, פיזיקליים, אקלימיים וטרנסנדנטיים – אבל עם הזמן תפתחו את ה"רגש" ותגלו שזה הולך הרבה יותר בקלות.

עדיין מרגיש לכם שחסר משהו? תוסיפו עוד טחינה. שתי הטעויות הנפוצות בהכנת חומוס הן: א) בישול לא מספיק וב) מעט מדי טחינה.

חומוס שהוכן נכון יהיה לא רק טעים, משביע ובריא, אלא גם לא ישאיר אתכם כבדים אחרי האכילה ולא יגרום לכם להתנפח. לשם כך חשוב להקפיד על ההשריה, לשטוף היטב את הגרגרים לפני ואחרי שמשרים, ולבשל במים נקיים. סודה לשתייה, בניגוד לחשש המקובל, כן מקצרת את זמן הבישול ולא פוגעת בטעם – בתנאי שלא תגזימו. יאללה, לעבודה – מתכון הבית לחומוס לפניכם:

חומוס ביתי. לא באמת כזה מסובך.
חומוס ביתי. פחות מסובך ממה שנראה.

מתכון לחומוס ביתי אמיתי

המצרכים

ל-1 ק"ג חומוס / 4 מנות בגודל בינוני-גדול

  • 350 גרם גרגרי חומוס מזן קטן (בולגרי או זהבית)
  • לפחות 2/3 כוס טחינה גולמית מאיכות טובה (אפשר להוסיף עד פי שניים מזה)
  • מיץ סחוט מלימון אחד – או – 3/4 כפית מחוקה מלח לימון
  • 1 בצל קטן-בינוני (אופציונלי)
  • 3-4 שיני שום
  • 1/3-1/4 כפית כמון
  • כפית סודה לשתיה
  • 1/2 כפית שטוחה מלח
  • להגשה: שמן זית, פטרוזיליה, קצת סומאק או פפריקה בשביל הצבע

אופן ההכנה

בקצרה:

  1. מפזרים את הגרגרים על צלחת גדולה, בוררים ומוציאים כל מה של צריך להיות שם.
  2. שוטפים היטב ומשרים ללילה עד יממה.
  3. שוטפים שוב ומבשלים עם הרבה מים וכמה שיני שום כשלושת רבעי שעה.
  4. מוסיפים מעט סודה לשתייה ומבשלים עד להתרככות מוחלטת. מקררים,
  5. מסננים וטוחנים למרקם דייסתי.
  6. מוסיפים בהדרגה את הטחינה, המלח, הלימון/מלח לימון ומי בישול אם צריך לדלל.
  7. מכניסים למקרר לשעתיים לפחות.

פחות בקצרה:

א. בוררים ומנקים היטב את החומוס: מפזרים על מגש או צלחת גדולה, מוציאים אבנים, גרגרים פגומים, שברי ענפים וכו'. אל תתפשרו: הוציאו כל גרגיר שלא נראה לכם. בסיום הניקוי שוטפים היטב מספר פעמים, עד שהמים שקופים ונקיים לגמרי (כשמכינים כמות גדולה אפשר לעשות כמו בחומוסיות: קודם להשרות ואחר-כך לברור. זה קל ומהיר יותר).

ב. משרים את החומוס למשך הלילה בהרבה מים (2-3 ליטר). בתחתית קערת ההשריה מפזרים כמה כפות של מלח גס. בקיץ כדאי להכניס את קערת ההשריה למקרר אחרת הגרגרים עלולים להחמיץ. בחורף אפשר להשאיר בחוץ. בבוקר שוטפים היטב, ומשרים לעוד מספר שעות במים נקיים. אם אתם מעדיפים את החומוס שלכם במרקם חלק במיוחד אפשר להמשיך להשרות ולשטוף עוד, במשך יממה ואף יותר.

ג. שוטפים את הגרגרים היטב, מסננים ומכניסים לסיר עם מים נקיים בגובה של כ-5 ס"מ מעל לגרגרים. מוסיפים לסיר את שיני השום ואת הבצל (אפשר לוותר על הבצל ואפשר לשים יותר שום או להוסיף ירקות אחרים. הירקות שמוסיפים לסיר הם לעיתים קרובות ה"סוד" של החומוס האהוב עליכם. בגדול: גזר, בטטה או שורש פטרוזיליה, בכמות קטנה. הבצל מעניק מתיקות עדינה שיש שמחליפים במעט סוכר).

ד. מבשלים את החומוס ללא מלח – מביאים לרתיחה, מקטינים קצת את האש ונותנים לגרגרים להתבשל כשלושת רבעי השעה, עד שהם מתרככים מעט. מוסיפים את הסודה לשתייה ומבשלים עד להתרככות מוחלטת של הגרגרים. מוסיפים מעט מלח ומבשלים עוד קצת.

(הסודה לשתייה תאיץ את התרככות הגרגרים. אפשר לוותר ולספוג את זמן הבישול הארוך משמעותית, שלא לומר נצחי, אבל אין באמת סיבה. עם הסודה לשתייה משך הבישול עד להתרככות מוחלטת הוא כחצי שעה נוספת עד שעה וחצי, בהתאם לסוג הגרגרים וגילם, משך ההשריה ועוד. עם סיר לחץ אפשר לקצץ משמעותית בכמות הסודה וזמן הבישול ירד לחצי או פחות – רק הקפידו לכסות אחרי קיפוי הקצף כמוסבר להלן).

הגרגרים המבושלים. נמעכים בלחיצה קלה
הגרגרים המבושלים. נמעכים בלחיצה קלה בין אגודל לאצבע.

במהלך הבישול יש לערבב את תוכן הסיר בכף, לקפות את הקצף מפני המים, ואיתו גם את הקליפות שצפות. אם הקליפות עקשניות במיוחד (בעיה בעיקר עם גרגרים גדולים) ולא עוזבות את הגרגרים אתם יכולים לעשות מה שהיו עושות הסבתות של חלק מאתנו: להוריד מהאש (כן, באמצע הבישול), לסנן, לשטוף במים קרים ולעסות קצת את הגרגרים בידיים. בתהליך הזה וכשתחזרו לבשל אותם, יצופו על המים הרבה קליפות – איספו אותן באמצעות מסננת קטנה וזירקו לפח – או שאתם יכולים פשוט לוותר על כל זה. אם יש לכם מעבד מזון טוב ואם תשתמשו בגרגרים קטנים ותבשלו אותם היטב, תקבלו חומוס חלק מאד גם בלי להוריד קליפות.

ה. כשגרגרי החומוס נמעכים בקלות (ממש בקלות) בין שתי אצבעות, הם מוכנים. המהדרין מסירים את הקליפות, גרגר אחרי גרגר, אבל זה הרבה עבודה. אם רוב הקליפות כבר צפו וסולקו או התפוררו זה די מיותר ובזנים קטנים (ע"ע הזן הבולגרי) הקליפות נוטות להתפורר ולהיעלם.

ו. מניחים לסיר להתקרר ומכניסים למקרר למספר שעות. לאחר מכן שופכים את גרגרי החומוס (עם שיני השום, בלי הבצל) וחלק מהנוזלים שנשארו למעבד מזון וטוחנים במשך כשתי דקות עד לקבלת מרקם דייסתי. אם העיסה נראית סמיכה מדי מוסיפים מעט נוזלים מהסיר.

ז. מילה לא יפה.

החומוס במעבד המזון. המרקם צריך להיות מעט יותר דליל מהתוצאה הרצויה.
החומוס במעבד המזון. המרקם צריך להיות מעט יותר דליל מהתוצאה הרצויה.

ח. מוסיפים קצת טחינה גולמית ומפעילים את מעבד המזון לעוד שתי דקות בעוצמה נמוכה. מוסיפים את שאר הטחינה הגולמית וממשיכים לטחון. מוסיפים בהדרגה את המלח, הלימון/מלח לימון והכמון. לא הכל בבת אחת – חשוב מאד להיזהר מתיבול יתר.

ט. אחרי ההכנה כדאי לאחסן במקום קר במקרר או לאכול מייד. החומוס צריך להיות מעט פחות סמיך ממה שאתם רוצים אותו, כי יש לו נטייה להתעבות ולהסמיך בקירור.

הגשה: אתם יודעים. על צלחת, עם שמן זית טוב ופטרוזיליה, קצת כמון וסומאק או פפריקה, גרגרים וכל מה שאתם אוהבים על החומוס שלכם. בתיאבון!

50 תגובות על מתכון לחומוס אמיתי

  1. החומוס יצא כל כך טעים, שזו הפעם הראשונה שבן השש שלי אמר שחומוס זה טעים

  2. שלום לעם
    23 במאי 2017 ב-10:52 //

    שלום, אני מכין את החומוס ומהר מאד ברגע שהוא מתקרר הוא מתקשה. גם לא במקרר.
    אשמח לעזרת חבר בבקשה

  3. שלום לעם – טחן את הגרגרים אחרי שקיררת אותם ואל תיתן לחומוס להתחמם במהלך הטחינה

  4. יש מתכון קצת יותר מדוייק? בגרמים אולי.

    שני ספלי גרגרי חומוס קטנים (רצוי מהזן הבולגרי)
    2/3-1 כוס טחינה גולמית מאיכות טובה

    כמה זה?

  5. umar – הכמויות אף פעם לא מדויקות כי חומרי הגלם משתנים וכל שינוי קטן ישפיע על ההתנהגות שלהם (גיל הגרגרים, זמן השריה, זמן בישול, כמות המים בסיר, עוצמת הכיריים וכו').

    בגדול – שני ספלי חומוס (יבש, לפני בישול) זה בערך 350-380 גרם ו-2/3 עד 1 כוס טחינה זה 180-240 מ"ל. מתחילים מכל כמות הגרגרים וחלק מכמות הטחינה ואז מוסיפים בהדרגה עד שמגיעים למרקם הרצוי (קצת פחות סמיך ממה שרוצים שהחומוס יהיה אחרי קירור).

  6. באיזה טחינה אתם משתמשים וממליצים? השתמשתי בבארכה וגם בהר ברכה. מהר ברכה מעט התאכזבתי כי הטעם שלה לא מספיק אגרסיבי.

  7. נועם – אם אתה מחפש טחינה עם טעם יותר דומיננטי נסה את "סמל היונה" או את הגמל

  8. איך טחינה אל ארז? איכותית? טעם דומיננטי ? כמה זמן אתם משאירים טחינה גולמית פתוחה במקרר ?

  9. אל ארז זו טחינה עדינה עם ארומה של חמאת בוטנים
    זו טחינה של "ללכת על בטוח" וזו גם טחינה שאפשר לאכול ממנה כמו שהיא ולהנות
    אבל לדעתי הטובה ביותר שניסיתי היא טחינה ירושלים – לא בדיוק ה"ללכת על בטוח" אבל מתעלה על אל ארז די בקלות כשמשלבים אותה עם חומוס איכותי בהכנה מושקעת

  10. אנחנו לא מחזיקים טחינה גולמית במקרר. הנושא של "פתוחה" לא רלוונטי, כי ממילא המוצר לא סגור הרמטית.

  11. שאלה לגבי שמן הזית בחומוסיות
    חוץ משמן זית יחיד מחבר במושב שעושה פעם בשנה בעצמו (סמיך וטעים פי כמה מה"תעשייתיים")
    לא מצאתי שמן רגיל שמשתלב טוב עם חומוס ולרוב אף גורע מבטים
    למישהו יש מושג באיזה שמן משתמשים בחומוסיות הטובות ואם זה בכלל שמן זית טהור?

    תודה!

  12. שלום, במהלך הבישול יוצא לי להוסיף מיים כמה פעמים (מוסיף מיים רותחים מהתמי4 + מרתיח את הסיר ואז שוב מחליש). אני מקפיד בהתחלה להוסיף מיים 5 סמ מעל הגרגרים. מכירים ?

    בנוסף, בסוף הבישול המיים די חומים/עכורים מהבישול. ככה צריך להיות? כמובן שקודם השרתי את החומוס ושטפתי די הרבה ומי ההשרייה היו זכים כמו מי מעיין בגליל.

  13. נועם, ככה זה צריך להיות

  14. אז אחרי 10 פעמים שהכנו את המתכון, נשמח לשמוע מחברי הקבוצה רעיונות לטוויסטים/שינויים, אם יהיה מתאים אפשר אפילו להוסיף בתחתית הפוסט. אצלנו לדוגמה מוספים די הרבה שום, בערך 10 ראשים על הכמות הנל. מישהו מוסיף מרכיבים נוספים לבישול ? טוחן מרכיבים נוספים ?

  15. המתכון הזה ממש לא רציני ומוזר לראות איך קמים לו חסידים ומתלהבים.
    דבר ראשון, מה הקטע שלכם עם הקליפות? קליפות זה בריא (סיבים תזונתיים) ושום חומוסיה רצינית לא עושה את השטות של שטיפה במים קרים ואיסוף קליפות. כשמרסקים בבלנדר לא נותר זכר לקליפות. בקיצור, תשכחו מהקליפות.
    עניין שני, לא מכניסים בצל ושום לבישול וגם לא בהכנת המנה. זה מקצר את זמן החיים של החומוס ולא כולם אוהבים את זה. מי שאוהב שום שיוסיף טרי בצלחת.
    עניין שלישי, לא מצננים ולא מכניסים למקרר לכמה שעות לפני ההכנה אלא מכינים מיד. הכי טעים זה חומוס חם כמו אצל אבו סוהילה בעכו ובמקומות קטנים בכפרי הגליל שבהם אין תנועה גדולה ומכינים חומוס טרי כשמישהו נכנס. חומוס חם הוא הטעים מכולם.
    עניין רביעי, המים של הבישול. למים האלו יש את הטעם הכי מרוכז של החומוס, כמו במרק שעועית. משתמשים במים מהבישול להכנת החומוס, וזה רק מעשיר את הטעם וגם שומר על החום. בטח לא שופכים ומוסיפים מים מהברז.
    עניין חמישי, אבקת אפייה עובד עשר, לא צריך שום סודה לשתייה.
    ודבר אחרון מאיפה הבאתם את הפפריקה? מי שמוסיף פפריקה לחומוס אין לי מה להגיד לו. שיהיה בריא.

  16. מרגנית
    5 ביוני 2017 ב-17:13 //

    יצא מעולה בישלתי בלי סודה וכו עם הרבה סבלנות ואצלנו אוהבים את החומוס חם אז בלי החלק של המקרר ישר מהסיר עם הנוזלים החמים והשאר לפי המתכון.

  17. לגבי מלח גס בהשריית הגרגירים – כשאני מחליף את המים אני מעביר את הגרגירים למסננת ושוטף, מחזיר לקערה וממלא שוב במים. האם נדרש שוב לפזר מלח גס בתחתית הקערה?

  18. אבי – לא, מספיק בפעם הראשונה

  19. אחרי הבישול סיננתי וקיררתי את הברגים והמיים בנפרד. המיים התקרשו כמו ג'לי . סביר ?

  20. הפנמנית
    11 ביוני 2017 ב-17:45 //

    מתכון מעולה!
    ושאלה-
    איך שומרים על החומוס חם להגשה?
    יש שיטה יותר טובה מלשמןר אותו על פלטה ולטחון מעט כל פעם?

  21. טחינה קרוון .מכירים ? דעתכם ?

  22. נועם – ברור. טחינה קרוואן מוצר ותיק ומוערך, טחינה במרקם וטעם עדינים שקל לעבוד איתה ושמתאימה להרבה שימושים. דווקא להכנת חומוס היא נחשבת פחות מתאימה בגלל שהיא קצת עדינה מדי, וכשמשתמשים בה לחומוס הוא נוטה להיות קצת אנמי.

  23. הפנמנית –
    לא שומרים על החומוס חם כי אז הוא מתקלקל די מהר. יש שתי אפשרויות:
    א. לטחון את החומוס כשהגרגרים עוד חמים ולהגיש מייד – זו השיטה הפחות מקובלת והיא יוצרת מרקם וטעם שונים. יש חומוסיות שמכוונות בדיוק לזה ויש אנשים שמעדיפים את הטעם והמרקם האלה.
    ב. שומרים את החומוס המוכן בקירור. חצי שעה לפני ההגשה מוציאים מהקירור כדי שיגיע לטמפרטורת החדר, ובהגשה הופכים אותו לחמים באמצעות תוספת של פול חם, גרגרים חמים או אפילו מעט מי בישול ששופכים לצלחת יחד עם שמן הזית ו/או רוטב לימון/פלפלים חריפים. בשיטה הזו מתקבלת מנה חמימה אבל הטעם והמרקם של החומוס לא משתנים.

  24. נועם 10 ביוני שהמים נקרשו לו: המים נקרשים כי הם מכילים חלבון. זו תופעה דומה לקרישה של ציר מבשר או מעצמות. זה בעצם ג'לי צמחי.

  25. לא רק חלבון. גם הרבה סיבים מסיסים, כולל פקטין שהוא זה שמעניק את המרקם הג'לטיני לריבות. כשמדובר על ציר מעצמות הוא כולל ג'לטין ממש.

  26. האם אפשר להשרות ולבשל קילו גרגרים ואז להקפיא במנות, ולהכין טרי בכל פעם? אנחנו זוג וזה המון לנו… וגם, כדי לקבל קופסת חומוס של 500-700 גרם, איך אני מחשבת כמויות?

  27. יעל – א) כן. ב) ב-500 גרם חומוס מוכן יש פלוס-מינוס 200 גרם גרגרים (לפני בישול).

  28. אני מבשל את הגרגירים ואז מחלק למנות הכוסות חד פעמיות עם ניילון נצמד ומקפיא. כל בוקר מבשל בסיר עם מעט מים חמים וטוחן בבלנדר עם טחינה ומיץ לימון ויוצא לי חומוס מדהים כל החודש בהכנה קצרה מאוד. אפשר לעשות אותו הדבר עם פול.

  29. חומוס מאוד בהיר בחומוסיות – האם הם מייצרים טחינה בהירה מגולמית ואז מערבבים או פשוט מוסיפים הרבה טחינה גולמית לחומוס ?

  30. אין כמעט מתכונים שבהם מוסיפים לחומוס טחינה אחרי דילול במים. ברוב המכריע של החומוסיות הטחינה נכנסתצ למיקסר כשהיא גולמית. הצבע הבהיר קשור לסוג הטחינה, לפעמים לסוג הגרגרים, או לטמפרטורה שבה טוחנים (יש כאלה שמוסיפים קרח במקום מים למיקסר. ככל שהטמפרטורה נמוכה יותר הטחינה הופכת בהירה יותר). גם שימוש במיץ לימון במקום מלח לימון נותן גוון בהיר יותר, אבל כמעט לא עושים את זה כי מיץ לימון גורם לחומוס להתקלקל מהר יותר ומלח לימון עובד כמו חומר משמר.

  31. שימוש בקרח או מים קרים גורם לטחינה להיות לבנה שגם משפיע על צבע החומוס

  32. שעה וחצי בישול זה אחרי הוספת הסודה לשתיה, או מתחילת הבישול ? לא ברור :/

  33. בזמן הבישול, הסיר פתוח או מכוסה?

  34. ארי –
    א. לא מכוסה. פתוח או מכוסה חלקית, לפי מה שצריך כדי לשמור על המים חמים ולא רותחים
    ב. שעה וחצי סה"כ. אבל תראה בזה רק הנחיה כללית – בכל מקרה, הגרגרים מוכנים כשהם רכים ונמעכים בקלות, בלי התנגדות, בין שתי אצבעות.

  35. מזתומרת לא רותחים ?

  36. קרן שדה
    19 ביולי 2017 ב-09:35 //

    הכנתי את החומוס כבר פעמיים והילדים שלי אמרו שזה החומוס הכי טעים שאכלו. תודה רבה על המתכון המנצח..?

  37. אנגל שרה
    19 ביולי 2017 ב-10:45 //

    אין לי מושג למה אנשים מסבכים במקום לפשט? למה המתכון שלכם כל כך מסובך כשאפשר לעשות אותו פשוט יותר? אתן לכם כאן מתכון לחומוס שאני מכינה לבד בבית כי אין אצלנו חומוס בגרמניה כמו שיש בארץ צריך להכין הכל לבד וגם את הפיתות אם רוצים משהו טוב וטעים. וחומוס מגישים עם טחינה אז הכמויות לחומוס: 250 גרם חומוס: (אין לי מושג אם צריך למיין את החומוס בארץ, בגרמניה לא צריך למיין אותו) לשים ללילה בסיר גדול עם כמות של מים כזו שתכסה את הגרגירים בערך כ 5 ס"מ מעליהם. להוסיף לזה חצי כפית אבקת אפיה לערבב ולכסות את הסיר כדי שלא יכנסו בלילה זבובונים קטנים או ג'וקים לסיר… אם מאוד חם בבית אפשר לשים את הסיר במקרר אבל לא חייבים. למחרת התנפח החומוס כיפליים ואולי יותר ממידתו הקודמת וזה מצויין ככה. לשים את החומוס במסננת ולשטוף אותו היטב מתחת לברז וגם את הסיר לשטוף משאריות אבקת אפיה, למלא את הסיר שוב במים נקיים להכניס את החומוס חזרה לסיר ולשים לבשל עד הרתיחה על אש גבוהה ומהרתיחה על אש נמוכה בסיר לא מכוסה ולכפות את הקצף שעולה למעלה כל פעם. לבשל בלי מלח כי המלח מקשה את גרגירי החומוס. הבישול מתקצר בגלל אבקת האפיה שהחומוס שהה בה, לשעה ורבע בערך. והוא יוצא רך מאוד. לא חייבים לצנן אותו אבל רצוי לשטוף לאחר הבישול. לשים בקערה גדולה להוסיף לזה 150 גרם טחינה, מיץ מלימון וחצי, 150 מ"ל מים, 2-3 שיני שום, ורבע או קצת פחות כפית אבקת כמון טחונה היטב. וקצת מלח לפי הטעם לא להגזים להתחיל בחצי כפית ולהוסיף לפי הטעם והצורך כדי שלא יצא מלוח מידי. לערבב הכל בעזרת ממחה מוט חשמלי רצוי מאוד שיהיה בבית מכשיר כזה שיש לו כוח מנוע של 700 וואט כי זה כוח אופטימאלי להמון דברים שדורשים טחינה. לצנן את חומוס אם אוהבים קר כדי שכל הטעמים יספגו היטב. לטעום שוב ולהוסיף מה שנראה לכם שחסר, לימון, מלח, שום, כמון (לא להגזים עם הכמון כי הוא מאוד דומיננטי הוא צריך להיות בכמות כזו שרק ירגישו אותו קצת.) להכין לזה טחינה: כמות טחינה ואותה כמות מים, מיץ מלימון טרי, פטרוזיליה, שום, מלח וקצת כמון לפי הטעם – על כל צנצנת טחינה אותה כמות מים. לרסק הכל בממחה המוט ולצנן לטעום ולשפר טעמים ולהגיש מעל החומוס, לקישוט אפשר לטגן קצת צנוברים בלי שמן ולקשט את צלחת החומוס, לזלוף קצת שמן זית למעלה פטרוזילה קצוצה ואבקת פפריקה מתוקה לצבע יפה וצורה נאה. בתיאבון. אפשר גם להוסיף לזה סלט ירקות קצוץ וגם כדורי פלאפל ויש ארוחה שלמה ומשביעה. אוף עשיתם לי תיאבון מרוב כתיבה…

  38. מלכה
    החומוס יוצא לך חלק חלק או טיפה גס ?
    סוג החומוס ?

  39. אבו אייכ
    20 ביולי 2017 ב-04:49 //

    @שרה אנג'ל:
    א) המתכון שלך יותר מסובך מהמקורי.
    ב) המתכון שלך הרבה פחות טעים מהמקורי.
    ג) לא הבנתי למה באת לבלוג שמדבר על מתכון מסויים להכנת חומוס, בשביל להביא איזה מתכון אחר שעובד לך בגרמניה. אולי תפתחי לך בלוג משלך ותפרסמי בו מתכונים במקום להתעלק על קהילה וותיקה שכבר עובדת שנים עם מתכון מסויים?

  40. האם אפשר לשים טחינה משומשום מלא?

  41. אורן – אפשר להשתמש בטחינה משומשום מלא, והחומוס עדיין יהיה טעים, אבל הוא יהיה בעל מרקם וצבע קצת שונים. ככלל, ההמלצה שלנו היא לדבוק בטחינה הרגילה – בניגוד לדגנים וקמח, כשמדובר בשומשום היתרונות התזונתיים והבריאותיים של המלא מול הרגיל הם לא חד משמעיים. תיאורטית, יש לשומשום המלא ערכים תזונתיים טובים יותר, אבל הם מגיעים מקליפות שלא בטוח שאנחנו מעכלים אותן בכלל.

  42. הי. תודה רבה על התשובות הקודמות!
    יש לי רק בעיה קטנה, הסיר כבר 3 שעות על האש עם 2 כפיות סודה לשתיה (לא גדושות ולא מחוקות, רגילות) כלומר פי 2 סודה לשתיה ופי 2 זמן מאשר במתכון, וכלום. הגרגרים עדיין לא רכים. החומוס הוא מסוג הדס. לא יודע אם זה קשור אבל אין שום קצף שצריך לכפות.

  43. אנגל שרה
    31 ביולי 2017 ב-21:35 //

    לאבו שוקרי המקורי…
    מי מעכל בכלל איזו שהיא קליפה במעיים? איש לא מעכל שום קליפות במעיים זה רק בא כחומר שעוזר לעיכול ולמעבר האוכל במעיים בקלות רבה יותר משום כך ממליצים גם על אכילת מזונות מאלים כמו אורז מלא או חיטה מלאה וכך גם שומשום מלא, זה לא מתעכל ולא יתעכל אף פעם בגוף אבל יזרז את חילוף החומרים ויעזור במיקרים של עצירות. אתה גם לא מקלף עגבניות, או פילפלים או אפרסקים אלא אוכל את הקליפה שלהם ביחד – חוץ מקליפות שלא ניתן לאכול כמו קליפות אבטיח או מלון. אבל לא רע בכלל להישתמש בטחינה מלאה עבור החומוד היא נותנת קונסיסטנס סמיך יותר וכהה יותר לחומוס ודורשת בהכנה קצת יותר מים.
    בתיאבון.

  44. eri – יכול להיות שהגרגרים ישנים, יכול להיות שהמים באזור מגוריך מאד קשים, או שהאש קטנה מדי. אבל אם אין קצף אז הכי סביר שמה שהוספת זה לא סודה לשתייה.

  45. שרה – קליפות של פירות, ירקות, קטניות וגרעינים מכילות סיבים מסיסים ולא מסיסים. הראשונים מתעכלים והאחרונים לא. רוב האנשים שאוכלים טחינה משומשום מלא עושים את זה בגלל הערכים התזונתיים שנראים לכאורה עדיפים, אבל לא ברור כמה מהם מגיע מהחלק של הקליפה שאנחנו כן מעכלים וכנראה שמעט מאד. ואגב, יש אנשים שכובשים ואוכלים גם קליפות אבטיחים.

  46. שרה אנגל
    1 באוגוסט 2017 ב-03:47 //

    יש לי חדשות בשבילך אבו שוקרי, רצוי שתקרא קצת בוויקיפדיה או באינציקלופדיה אחרת, לא חשוב אם הסיבים מסיסים או לא הם לא מתעכלים בשום מיקרה. הם אמנם "נרטבים" טוב יותר במים כמו קליפות של אפרסקים או ענבים ולא יבשים כמו קליפות של חיטה או שומשום אבל הם לא מתעכלים ולא נשארים בגוף. כך שחוץ מויטמינים או מינראלים שנמצאים בסיבים הללו לא מגיע שום דבר לשום מקום הם יוצאים החוצה כמו שנכנסו. זה שהם מסיסים לא עושה אותם למתעכלים בגוף. בגלל זה קוראים להם סיבים.

  47. תודה אבו שוקרי המקורי היקר. הבעיה היתה שהאש היתה נמוכה מדי. בניגוד לכתוב פה, גיליתי שאם הסיר לא עומד על להבה גבוהה והמים ברתיחה רצינית כל הזמן, החומוס פשוט לא מתבשל. על אשר קטנה אני יכול לחכות 9 שעות, לא יקרה כלום. המתכון יצא מעולה.

  48. eri – שמח שעלינו על הבעיה. גודל האש הרצוי כמובן משתנה בהתאם לכיריים וגודל הסיר. הנקודה היא שהמים לא צריכים להיות לבעבע אלא להיות ב"רתיחה עדינה".

  49. eri- בהתחלה אתה שם על אש גבוהה כחצי שעה בערך שהמים יבעבעו, לאחר מכן מוריד מגובה הלהבה, אבל לרמה שהמים עדיין ימשיכו לבעבע אבל בעדינות יותר

  50. משהו לא מסתדר לי.
    אני משתמש בגרגרים מזן הדס שקניתי בשוק לא מזמן.
    400 גרם גרגרים מושרים שהופכים ל 900 גרם לאחר השריה.
    שעה וחצי ראשונות ללא סודה לשתיה ואז מוסיף כפית מחוקה.
    למרות שהאש גבוהה והסיר חצי מכוסה ומבעבע כל הזמן, לוקח לגרגרים 2.5 שעות להתרכך, כמעט כפול מהשעה וחצי המוזכרות במתכון. כך שאני מניח שהאש לא גבוהה מדי. ואני מניח שלא שמתי יותר מדי סודה לשתיה. אני מקפיד להוסיף מים רותחים לסיר כל זמן שהמפלס יורד.
    ברגע שהגרגרים רכים, לאחר שעתיים וחצי, יש לי 50% גרגרים ו 50% עיסה מגעילה של קליפות ושל משחת חומוס. זה כבר הנסיון החמישי ובכל פעם אני משקיע יום שלם. בסה"כ יש לי נסיון בבישול ודווקא המתכון הזה הביס אותי לקרשים וכבר אין לי מוטיבציה לנסות שוב.
    אני עצוב, כואב, דואב ומיוסר.

1 19 20 21 22 23 26

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*