אל תצחקו, זה רציני: חומוס יכול להיות בסיס לדיאטה יעילה ומאד מספקת.
נתחיל בהערה חשובה: אני לא רופא, לא דיאטן ולא רקדנית בלט, ולכן עליכם לנהוג כאנשים אינטליגנטיים ולקבל את הדברים שאומר כאן בעירבון מוגבל. ללכת ולקרוא בעצמכם, ולבדוק הכצעקתה.
ואחרי שאמרנו את זה – כן, אני יודע, זה נשמע מופרך לגמרי. חומוס הרי משמין, לא? אז זהו, שלא ממש. כבר נגעתי בנושא בפוסט האם החומוס משמין, בו סתרתי את המיתוס הידוע. כאן אני רוצה להרחיב קצת, אבל לא בדיבורים הרגילים על הערך הקלורי אלא מכיוון קצת שונה.
למקרה שאתם ממש מוכרחים לדעת, במנת חומוס גדולה יש 400-500 קלוריות, כולל הפיתה. ואם חומוס – מקסימום בתוספת של סלט טוב לידו – הוא ארוחה מלאה, אז שלוש ארוחות כאלו ביום הן דיאטה די ספרטנית (מה שאומר שבלב שקט אתם יכולים להוסיף כמה כדורי פלאפל).
אבל ספירת קלוריות היא שיטה מיושנת. בהדרגה אך בעקביות נכנסת שיטה חדשה: האינדקס הגליקמי. השיטה הזו לא פטורה מבעיות, אבל למי שמתמחה בה (בעיקר חולי סוכרת סוג 2) היא נותנת כלים טובים מאד כדי להעריך אילו מזונות הם "משמינים" ואילו לא.
הרעיון פשוט: להשוות לא את האנרגיה (הקלוריות) שמזונות שונים תורמים לגוף, אלא את האופן בו האנרגיה הזו מנוצלת. כאשר אנחנו אוכלים בגט או עוגה, למשל, רמת הסוכר בדם עולה בצורה תלולה. מכיוון שלגוף אין מה לעשות עם כל האנרגיה הזו, הוא מאחסן אותו במאגרי השומן שלו. לעומת זאת, כשאנחנו אוכלים קטנייה כמו חומוס, הפירוק שלה במערכת העיכול איטי וממושך, כך שרמת הסוכר בדם עולה בצורה מתונה ולאורך זמן. בגלל זה אנחנו נחוש שבעים יותר, והגוף שלנו לא יימצא במצב של עודף סוכר. כלומר, באופן פרדוכסלי, אם נצרוך כמות דומה של קלוריות מבגט או מחומוס, הבגט יגרום לנו להשמין והחומוס לא. ברור שאם תאכלו 5 קילו חומוס ליום אתם תשמינו מזה – אבל נראה אתכם.
שיטת האינדקס הגליקמי פותחה עבור חולי סוכרת סוג 2 (סוכרת מבוגרים) ואצלם היא מוכיחה את עצמה מאד. אצל אותם אנשים, אחת מתופעות הלוואי של המעבר לאכילה על-פי אינדקס גליקמי, היא ירידה משמעותית במשקל. למרות שזו שיטה "קונבנציונלית" לחלוטין, שפותחה על-ידי רופאים קנדים ואוסטרליים, המימסד הרפואי לא ממהר לאמץ אותה. אבל זה לא בגלל שהוא חולק על טענות המצדדים בה, אלא משום שהשיטה קצת קשה ליישום.
דיאטת חומוס – איך זה עובד
דיאטת חומוס יכולה להיות דומה מאד לדיאטת אטקינס, רק הרבה יותר בריאה ממנה.
למי שלא מכיר: דיאטת אטקינס מבוססת על תפריט עשיר בחלבונים. מותר לאכול בה בשרים באופן חופשי ומותר לאכול את רוב הירקות, ואסור לאכול פחמימות ודגנים כמעט בכלל. זוהי דיאטה יעילה מאד, שהרבה אנשים משתמשים בה ב-30 השנים האחרונות. זוהי גם דיאטה שנויה במחלוקת שרבים טוענים שהיא מסוכנת, משום שאלו שעושים אותה מלעיטים את עצמם לעיתים קרובות בבשרים שמנים, שאמנם לא גורמים להם להשמין אבל עשויים לגרום לצרות אחרות. לאורך זמן, תפריט עשיר בחלבונים עלול לגרום לבעיות בריאותיות נוספות, כולל הפרעות בתפקודי הכליות. בקיצור: לא מומלץ.
בדיאטת החומוס מקור החלבון הוא צמחי, וגם השומן הוא צמחי ונטול כולסטרול. למען האיזון, מומלץ לא לוותר על הפחמימות לגמרי, גם אם זה מאט קצת את ההרזיה – אפשר לאכול את החומוס עם פיתה, רק שלא יהיה יותר מדי פיתה. וכמובן – סלט ירקות או תבשיל ירקות ליד החומוס, ישלים את התזונה מבחינת ויטמינים ומינרלים. אם אתם רוצים לוותר על הפחמימות לגמרי, אפשר לאכול מסבחה עם מזלג, כפי שהיא. אין יותר כיף מזה.
וכמובן: אתם לא צריכים לעבור לאכילת חומוס בלבד – ולמעשה, עדיף שלא תעשו את זה. אבל אתם בהחלט יכולים לאכול חומוס מספר פעמים בשבוע, ולדעת שאכלתם ארוחה דיאטטית. בארוחות האחרות אתם יכולים לאכול בשרים רזים, עוף, דגים, ביצים, את רוב הירקות (לא תפוחי אדמה) והקטניות (לא אורז). אם אתם אוכלים לחם שיהיה לחם חי.
חומוס פול אגב, הוא לא מאכל דיאטטי כי לפול יש ערך גליקמי גבוה.