חומוס להמונים

האמת על משבר החומוס בבריטניה

בימים האחרונים נתקלנו בדיווחים סנסציוניים בחו"ל וגם בארץ על מחסור עולמי בגרגרים שגורם לעלייה חדה במחירי החומוס. יצאנו לבדוק הכצעקתה. אמ;לק: לא כצעקתה.

פרסום ראשון: 31.1.2018
עדכון אחרון: 30.4.2018

"משבר בעולם החומוס" זעקו בימים האחרונים כותרות העיתונים הבריטיים. "חדשות רעות לחובבי החומוס". "מחסור עולמי בגרגרי החומוס גרם לזינוק במחירים". הראשון לדווח על המשבר היה ה-Daily Mail. אחריו החרו Independent, הפינגטון פוסט, The Telegraph, ה-Mirror ונוספים.

הם ציטטו זה את זה, ובעיקר את מגזין הצרכנות הבריטי The Grocer, שדיווח שהמחיר הממוצע של קופסת חומוס במשקל 310 גרם עלה מאז ינואר שעבר ב-29% מ-1.14 ל-1.47 ליש"ט.

אתמול התפשטו הפרסומים גם לכלי תקשורת ישראלים, לאתרי החדשות בעולם הערבי ופה ושם גם לאתרי חדשות בארה"ב וברחבי העולם. בכל זאת, משבר חומוס אינו עניין של מה בכך אפילו אם הוא מוגבל, משום מה, לשוק הבריטי.

גרף עולה וגרגרי חומוס. אילוסטרציה לפייק ניוז.

האמת: משבר באיכות הדיווח העיתונאי

כמו שבוודאי כבר ניחשתם, המשבר הוא לא במחירי החומוס אלא ברמת העבודה העיתונאית. נתחיל מזה שהידיעה ב-The Grocer פורסמה ב-12 לינואר. מה גרם לשורה של צהובונים לפרסם אותה עכשיו? כמו שזה נראה, אחד מהם "עלה" על הסיפור ופרסם ידיעה סנסציונית והאחרים העתיקו בשינויים קלים בלי לבדוק את העובדות. הטלגרף, חצי צדיק בסדום, דיווח בלקוניות בשולי הידיעה: "חלק מיצרני החומוס מאשימים את הסופרמרקטים בעליית המחירים".

טכנית, במהלך השבוע האחרון מחירי החומוס בעולם אמנם טיפסו לזמן קצר ל-1000 דולר לטון אבל לאחר מכן ירדו חזרה לאזור ה-850-900 דולר. ומדובר על הזנים שמשמשים את יצרני החומוס (Kabuli) – הזנים הקטנים הפופולריים באסיה (Desi) עדיין עולים רבע עד שליש פחות.

זה המשך למה שקרה במהלך כל השנה האחרונה, שבמהלכה מחירי הגרגרים עלו וירדו בחדות. בשיא (מרץ-אפריל 2017) המחיר הסיטונאי של גרגרי החומוס הגיע בשווקים העולמיים ל-1300 דולר לטון, כלומר 1.3 דולר לק"ג. דווקא בתקופה האחרונה יש ציפיות לירידת מחירים בעקבות מכסי המגן בהיקף של 30% שהטילה הודו על גרגרי חומוס מיובאים.

עבור חומוסיות קטנות בישראל, שמשלמות על גרגרים 6-7 ש"ח לק"ג, עלייה של 30% במחירים אכן הייתה עלולה ליצור משבר. אלא שהמחיר שהם משלמים, כמו המחיר הקמעונאי שמשלם הצרכן הישראלי על גרגרי חומוס, כבר כוללים בתוכם שולי רווח גדולים מספיק כדי להבטיח שלשינויים במחיר הסיטונאי תהיה השפעה זניחה.

תחשיב פשוט מוכיח: פייק ניוז

אני לא משתגע על הביטוי הזה, "פייק ניוז", וגם לא על מי שהמציא אותו, אבל במקרה הזה הוא עוזר להבין על מה אנחנו מדברים פה. בואו נעשה את החישוב ונראה מדוע העלייה במחירי הגרגרים לא יכולה להיות הסיבה להתייקרות החומוס בקופסא בבריטניה.

נחזור לטענה של The Grocer: המחיר הממוצע של קופסת חומוס במשקל 310 גרם עלה מאז ינואר 2017 ב-29% מ-1.14 ל-1.47 ליש"ט. כלומר התייקרות של כחצי דולר (33 פני הם 47 סנט).

במוצרי חומוס בקופסא בדרך-כלל גרגרי החומוס מהווים 30-40% מהנפח, אבל בואו נניח שמדובר ב-50%. בקופסת חומוס במשקל 310 גרם יהיו, אם כן, לא יהיו יותר מ-155 גרם של גרגרי חומוס, שעלותם בשיא (במחיר 1300 דולר לטון בתחילת אפריל 2017) הגיע לכ-20 סנט בלבד.

לכן ברור שאפילו במחירי השיא גרגרי החומוס לא יכלו לגרום להתייקרות של כמעט חצי דולר במחיר של קופסת חומוס. מה שיותר סביר הוא שיצרני הסלטים ו/או רשתות שיווק המזון, ניצלו את תנודות המחירים ואת הבורות הצרכנית כדי לגזור קופון. ואגב, זו לא הפעם הראשונה שזה קורה.