חומוס ובריאות, הדברים שחשוב לדעת.
אוקיי, אז הסכמנו שאנחנו אוהבים חומוס, ושבניגוד לדעת המקובלת חומוס אינו משמין. אבל האם הוא בריא או לא? האם מדובר במנת בריאות מזוקקת או במרבץ קוליפורמים עתיר שומן ומזיק?
בואו נעשה קצת סדר.
חומוס מוכן, תעשייתי, "חומוס בקופסא" עלול להיות לא כל-כך בריא. דווקא לא בגלל החיידקים – כי הוא תמיד יכיל מנה נאה של חומרים משמרים, שהם כשלעצמם לא כל-כך בריאים. מעבר לזה, לחומוס המוכן מוסיפים חומרי טעם וריח לא טבעיים, שמגיבים טוב יותר לתקופה הארוכה על המדף. לעיתים קרובות מוסיפים לו גם חומרים מייצבים, מחליפים חלק מהטחינה בשומן אחר, ואפילו מוסיפים עמילן גולמי – שהוא חומר זול אבל משמין ולא בריא. לעיתים קרובות מוחלף מיץ הלימון בחומצת לימון ו/או בחומץ, שבשילוב עם העמילן והשמן הם הגורמים העיקריים לצרבת שתקבלו.
מנת חומוס טרי בחומוסייה. בניגוד למוצר הארוז, מדובר במזון בריאות לכל דבר.
חומוס טרי, בעיקר אם אתם מכינים אותו בעצמכם או אוכלים אותו בחומוסייה טובה ונקייה, יעשה טוב לבריאות שלכם גם בטווח הקצר וגם בארוך.
לגרגרי החומוס כשעלצמם יש ערך תזונתי גבוה. תכולה גבוהה של חלבונים (כ-20%), סיבים תזונתיים מסיסים, ויטמין B ו-C, סידן, מגנזיום, ברזל ואשלגן וכ-5 אחוזי שומן בלבד. יחד עם הערך התזונתי הגבוה של הטחינה (עשירה בעיקר בסידן, אשלגן, חלבון וויטמינים ממשפחת B), עם השום היפה לבריאות, ועם הלימון העשיר בויטמין C, החומוס הוא מזון בריא בהחלט וגם נוח לעיכול. משרד הבריאות אפילו טוען שחומוס טוב לשיניים.
ועוד המלצה של משרד הבריאות: להוסיף חומוס לתפריט היומי של תינוקות החל מגיל חצי שנה. בכלל תכולת הברזל הגבוהה, ממליצים עליו גם לנשים הרות או מיניקות.
חומוס ותזונה בריאה הולכים טוב ביחד. התזונאים אוהבים לומר ששילוב המזונות האידיאלי לצריכת חלבון הוא כזה שכולל קטניות ודגנים. מבחינה הזו, השילוב שמציע ממרח החומוס, בין קטניה לדגנים – חומוס, שומשום וחיטה (מהפיתה) – עונה על הדרישות.
מה שחשוב בכל זאת, הוא לאכול את החומוס כשהוא טרי, במקום נקי, ואם אתם מכינים אותו לבד – להקפיד על השריה ארוכה תוך החלפת מים, על הסרת הקצף שצף על מי הבישול ועל בישול עד להתרככות מלאה של הגרגרים. אם תעשו את כל זה, מובטח לכם שהחומוס לא יכביד ולא ינפח, לא יגרום לכם לקלקול קיבה ויעשה לכם באופן כללי, רק טוב.