חומוס להמונים

שמן זית של סעיד

ברגעים של חולשה, כשנמאס לי מאזור א', אני מפנטז על חיים בעיירה צפונית. דווקא לא בגלל החומוס (כי חומוס טוב יש גם במרכז) אלא בגלל שמן הזית המעולה הנשפך כמים.

בביקורי האחרון בחומוס סעיד בעיר העתיקה של עכו, הבאתי איתי את הבקבוק שבתמונה. 3 ליטרים של שמן יפהפה בעל ניחוח עז מזיתים סוריים, שנכבש בבית-הבד של סעיד. רק 70 שקלים הוא עלה לי, חצי כמעט ממה שהייתה עולה לי כמות דומה של שמן באיכות נחותה בהרבה באזור המרכז.

כתם השמן על התווית, אגב, הוא אשמתי – תוצאה של מזיגה לא זהירה בשילוב עם ידיים רועדות מציפיה. לא רק שהשמן מצויין, אלא גם האריזה הייתה מושלמת.

באופן כללי, שמן הזית האיכותי הוא מהיתרונות המובהקים של החומוסיות בצפון, ובמיוחד בעכו שבה לכל חומוסייה וותיקה יש בית-בד משלה. בעונה, השמן של סעיד זמין בכמויות גדולות כל-כך, שהם מגישים את מנות החומוס לשולחן עם כוס נאה, מלאה בשמן זית – וזה בנוסף לכמות הנדיבה של שמן הזית בה החומוס עצמו משכשך.

לטעם גן-העדן של השמן הזה, יש כמובן תפקיד מרכזי מאד בטעמה של המנה. כשמשווים לשמן הזית הירוד או המהול המשמש לעיתים קרובות בחומוסיות באזורים אחרים של הארץ, קשה שלא לקנא. וקשה להאמין שבאותו זמן, בצפון, שמן הזית נשפך כמים.

עשו לעצמכם טובה והשתמשו בשמן זית טוב. זה ישפר את חייכם. בפעם הבאה שאתם מגיעים לצפון, הצטיידו בבקבוק כזה, או בכל ג'ריקן אחר עם שמן זית טוב. רצוי לאחסן במקום קריר ומוצל, עדיף בבקבוק כהה כי אור לא עושה טוב לשמן זית.