ההתמכרות לחומוס, כידוע היטב לקוראי הבלוג הזה, היא הכי שוויונית בעולם – לא מבחינה בין עשיר לעני, בין צעיר לזקן ובין אוכלי כשל"פ לטורפי שרצים רחמנא ליצלן.
כבשנים קודמות, גם השנה, התבקשנו על-ידי קוראים רבים לפרסם רשימה של חומוסיות שפתוחות בפסח. כפי שבוודאי שמתם לב – אין כזו. אבל אתם לגמרי מוזמנים לספר על הממצאים והגילויים שלכם בעניין זה, בתגובות (חומוסאים אמיתיים עוזרים זה לזה להגיע למנה).
מטרת הפוסט הזה היא אחרת: לתאר, לתעד, לספר ולייעץ בנושא אכילת חומוס בפסח. כי קודם כל, מן הראוי לדבר על התופעה ולספק את כללי ההתנהלות וההסברים החיוניים.
מנת חומוס ופלאפל עם לאפה כשרה לפסח. חומוס חסון, הרצל תל-אביב.
חומוס בפסח: האפשרויות העיקריות
כידוע, החוק במדינת ישראל אוסר על מכירת חמץ בפסח, ולצערם של רבים – מדובר בחוק שנאכף ביד קשה יותר מחוק שכר מינימום, למשל. עניין של סדרי עדיפויות, אתם יודעים.
מה שכן, במגזר הערבי חוק החמץ נאכף קצת פחות (בכל זאת – צריך שיהיה איפה לקנות פיתות, סמבוסק ובייגלה שומשום במוצאי החג).
מכיוון שממילא רוב בעלי המסעדות היהודים מנצלים את פסח לחופשה שנתית או לשיפוצים, זהו זמן טוב לאוהבי החומוס ולמי שרוצה לאכול בכלל, לשים פעמיהם לחומוסיות בבעלות ערבית. אם אתם גרים בקרבת יפו, ירושלים, חיפה, עכו, רמלה וכדומה, אתם כבר יודעים מה לעשות.
אם בכל זאת אתם מתעקשים לאכול חומוס בחומוסייה בבעלות יהודית בפסח, כדאי להתקשר ולבדוק אם הם פתוחים ומה בדיוק הם מציעים. ישנן 3 אפשרויות עיקריות:
- חומוסיות כשרות בדרך-כלל יהיו סגורות, אבל אלו שיהיו פתוחות יציעו לכם מצות ו/או לאפות כשרות לפסח. בשנים האחרונות הלאפות הללו השתפרו מאד, אבל עדיין יש להן טעם של עיתון ישן שנשאר במרפסת בגשם האחרון.
- חומוסיות חצי-כשרות אין דבר כזה חצי כשרות, אבל יש אנשים שרמת שמירת הכשרות שלהם מאפשרת כל מיני יצירי כלאיים, כמו חומוסיות שמגישות גם מצות, גם לאפות כשרות לפסח וגם פיתות, בהתאם לדרישת הלקוח.
- חומוסיות לא-כשרות בעצם זה בדיוק כמו חומוסיות חצי-כשרות, חוץ מזה שאם יש לכם חברים שלא אוכלים חמץ בפסח לא יהיה להם עם מה לנגב, שזה אולי לא רעיון לגמרי רע בהתחשב בטעם של הלאפות הכשרות לפסח.
מסבחה היא התשובה
בקיצור: פסח הוא לא חג קל לחומוסאים. הסיכוי שלכם למצוא חומוסיה פתוחה, שמתאימה להעדפות הכשרות שלכם ושגם תגיש לכם אוכל טעים, הוא די קטן.
פשרה אחת שהופכת את העסק לקצת יותר פשוט: תאכלו מסבחה. מסבחה (או משוואשה) טובה אפשר לאכול במזלג, בלי פיתה ובלי מצות או שום דבר שמכיל מצות. כשהמנה מספיק טובה שוכחים שאין פיתה.
שומרי הכשרות יכולים להכין את המסבחה בעצמם, בבית. זו הזדמנות מצוינת לשפר את הכישורים שלכם בתחום. נראה למה תצליחו להגיע בשבוע.