חדש בבלוג

חשיפה: סוד המסבחה

אם תמיד חלמתם להכין מסבחה אמיתית, ותמיד החלום הזה נראה רחוק מהגשמה, אז אני איש בשורה היום: הסוד התגלה. לא בטוח שיצא לכם אבו חסן על הפעם הראשונה, אבל המסבחה שלכם מעולם לא הייתה טעימה כמו שהיא הולכת להיות.

כבר אמרתי כאן באחד הפוסטים, שלדעתי היכולת לעשות מסבחה טובה – טובה באמת – שמורה לחומוסיות מעטות. בהרבה מקומות אפשר לאכול חומוס טעים; המקומות שידועים בזכות המסבחה שלהם, נער יספרם. כמעט תמיד אלו שמות שכל חומוסאי מכיר על-פה – אבו חסן היפואי, חומוס חליל מרמלה, ללא ספק בראש הרשימה.

כבר בראשית ימיו של הבלוג הזה, העלינו מתכון למסבחה. את המתכון הזה הקפדנו, כמובן, לנסות ולשפר ולעדכן, שוב ושוב, לפני ואחרי, פעמים רבות רבות. תמיד יצא טעים, לנו וגם לאחרים שניסו. אבל האמת? לא כמו אצל עלי קראוון ולא דומה לחליל הרמלאי.

היה זה רק לאחרונה, במהלך הכנת סינייה, שירד לי האסימון. זה היה כשהבנתי מה חסר למסבחה שאני נוהג להכין, ומה נעדר מכל מתכוני המסבחה שפגשתי במשך השנים: שלב החימום.

הרי ידוע: המסבחה אינה מסבחה אם איננה מגיעה לשולחן כשהיא חמה או לפחות חמימה. האם זהו חומם של הגרגרים? אין מצב. תאמינו לי – עשרות פעמים ניסיתי את זה, ואף פעם המסבחה לא הצליחה להיות חמה באמת.

את התשובה, באופן אירוני, יכולתי למצוא כבר מזמן בתמונה שפרסמתי כאן כבר (הימנית מבין השתיים שבפוסט הזה); תמונה שצולמה אצל חליל במטבח, שמראה בבירור קלחת ובה מסבחה, נחה על הכיריים. המסבחה חמה משום שמחממים אותה, והטעם והמרקם המיוחדים נוצרים גם הם כתוצאה מהחימום – בדומה מאד להקרמה של הטחינה במאפה הסנייה.

סיר המסבחה האגדי המסבחה של חליל

המסבחה של חליל. משמאל: בצלחת. מימין: בקלחת. לחצו להגדלה.

אחרי שלוש פעמים בהן ניסיתי להכין את המסבחה בשיטה הזו, עדכנתי את . אתם מוזמנים לנסות את מתכון המסבחה המעודכן ולספר לי איך יצא. לי יוצא פשוט מעולה!

10 תגובות על חשיפה: סוד המסבחה

  1. כמי שהיה שעבד בחומוסיה, במקור לא מדובר על חימום אלא על המים של בישול החומוסים (של מחר, ככה שומרים על בישול של חומוסים למחר), במציאות הביתיתית המיקרו עושה אחלה עבודה (+קצת מים למרקם)

  2. הי שוקי, שתי הערות לבלוג (מצטער, אבל אין לי שום דרך לשפר את המתכונים שלך 🙂

    1. לינקים לא נראים עד שעוברים עליהם בעכבר, לקח לי שניות ארוכות להבין על איזה מתכון מסבחה ישן משופר אתה מדבר, ואח"כ התחלתי לנפנף את העכבר על כל הטקסט כדי לראות אילו לינקים נוספים פיספסתי.
    2. באיזה תוסף עריכה עשירה אתה משתמש כאן לתגובות? אני רוצה גם 🙂
    3. עלה והצלח. אני לא מגיב הרבה, אבל נהנה מכל פוסט ופוסט 🙂

  3. עירא –
    דבר ראשון: תודה.
    בעניין התוסף – שלח אימייל דרך ה"צור קשר" ותקבל לינק.
    בעניין הלינקים – זו כנראה בעיה שקיימת אצל חלק מהאנשים. תתוקן.

  4. tur
    לא כל כך הבנתי את התגובה שלך אם אתה יכול בבקשה להסביר יותר.אם עבדת בחומוסיה תן קצת טיפים וגלה סודות כיצד מכינים חומוס בחומוסיה ומה מוסיפים לחומוס.בתודה מראש.בכל מקרה אבדוק את הרעיון למסבחה שנראה מאד הגיוני כי את אותו סיר מסבחה ראינו בצילום גם אצל אבו חסן.

  5. הללויה!!!אכן התגלה חלק חשוב מסוד המסבחה.יצקתי שתי כפות גדושות טחינה שהכנתי מראש(לא גולמית)לתוך קערת נירוסטה.הוספתי חופן נכבד של גרגרי חומוס רכים,ערבבתי וחיממתי.וכאן אני משכלל את השיטה!שמתי לב שהם מחממים את המסבחה על אדים!בכל התמונות ובסרטונים קערת המסבחה עומדת מעל סיר עם מיים רותחים.בשיטה זאת היא מתחממת בעקיפין ולא מאש ישירה ולכן לא נהרסת ומתפרקת.לאחר שחוממה היטב ,תוך ערבוב קל במשך מספר דקות,יצקתי לצלחת,הוספתי רוטב שום לימון,פלפל חריף(טטבילה)יצקתי שמן זיית בנדיבות וברכתי את אבו שוקי שיזכה לחיים ארוכים .המרקם אכן יותר קרמי,יותר טעים וממש כמו בחומוסיות.תודה רבה.

  6. שלומי איש החומוס בניכר
    15 בפברואר 2009 ב-15:43 //

    היי אבו שוקי. התוכל לומר ולהגיד לי מהו המתכון לאחד מיסודות המסבחה- הרוטב פלפל ירוק אדום שום לימון הזה שיושב לה מעליה?
    אני מת להכין לי מסבחה טובה ורוטב שכזה הוא הכרח. אני לא יכול בלעדיו.

  7. שלומי – בגדול, לוקחים פלפלים חריפים מקופסא וטוחנים אותם עם קצת מיץ לימון ומים מהקופסא. אני אתן כאן מתכון מדוייק יותר בהזדמנות.

  8. האמת שגם אצל קלבוני בחולון הקערה להכנת המסבחה גדולה ועשוייה מנירוסטה, והיא יושבת על סיר מלא בגרגירים מבושלים בתוך המים.
    המסבחה מתחממת מהאדים ובכל מנה הוא מרים מעט את הקערה ומוציא עם מצקת מהסיר גרגרים חמים ישר לקערה לעירבוב עם הטחינה.

    ניסיתי למצוא כאן מתכון לרוטב שום ופלפל כמו של אבו חאסן ולא מצאתי…..האם יש כאן מתכון כזה? כי אני מכין קצת אחרת ממה שכתבת בתגובה מעלי.

  9. כמון חובה ! בכל מתכון חומוס
    גרגירים יש כמה סוגי גרגירים תלוי בהתאם לגרגיר החומוס יוצא
    השריה
    חימום ורתיחה לגרגירים
    טחינה איזה טחינה לוקחים
    לימון כמה לימון לשים
    יש עוד המון מרכיבים שתלויים בהצלחת החומוס וזה תו לא בהכרח הגרגיר אלא הכל ביחד

  10. גלי יהושע מחולון
    5 באפריל 2011 ב-15:23 //

    האמת היא שלמרות שאני חולונית וקלבונה נמצא במרחק נגיעה מביתי, כשאני רוצה חומוס/פול טוב ששווה לצאת בשבילו מהבית אני הולכת עד יפו לאבו חסן ותאמינו לי שזה שווה את המאמץ של לנסוע – למצוא חניה והכל. כן – יותר מאבו שוקרי (מקורי ככל שיהיה) או קלבונה או אחרים. חומוס קנוי במכולת (כשאין ברירה) אני מעדיפה את חומוס "צבר", לא אחלה ולא מיקי ולא אחרים. (בכלל-בכללי ב"צבר" עושים סלטים נהדרים, ואני אומרת זאת כאחת שמומחית בסלטים, תנסו את החצילים בטחינה-מעולה !!!).

1 טרקבקים ופינגבקים

  1. אבו חסן (עלי קרוואן), יפו • חומוס להמונים

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*