מנת החומוס האחרונה של עיסא
עיסא, הידוע גם כאבו ג'ורג, סגר בשבוע שעבר את החומוסייה שלו ברחוב סלמה בדרום תל-אביב, אחרי כתריסר שנות פעילות. הפוסט הזה נועד לחלוק כבוד אחרון, אבל גם כדי להעלות למודעות את הקשיים של חומוסיות ועסקים קטנים אחרים בתל-אביב.
חומוסיית אבו ג'ורג' הייתה בשנים האחרונות אחד המקומות החביבים על כותב שורות אלה. כמובן, תרמה לכך הסמיכות הגיאוגרפית למקום מגוריו. בוודאי גם קבלת הפנים הנעימה, והחברה המפתיעה לעיתים.
אבל לפני הכל זה היה האוכל הפשוט והטעים. החומוס הרמלאי, שעיסא תמיד עשה אותו קצת מלוח מדי. הפול מסיר הנחושת המסורתי.
כדורי הפלאפל הפריכים, שתמיד מגיעים באיחור. הצ'יפס הטעים להפתיע, שלפעמים הגיע עם אורגנו.
וכן, אפילו באי-היציבות של המנות היה חן מסוים. כי לפעמים היה יום טוב והחומוס היה מעולה ולפעמים יום פחות טוב, שגם בו הוא היה טעים אבל פחות.
עיסא, איש צנוע ונעים הליכות, לא הזדרז להרחיב על נסיבות הסגירה של החומוסייה. הוא אמר שנמאס לו, אין לו כוח עם הנסיעות כל בוקר, הוא רוצה לנוח קצת ואולי יפתח בהמשך מקום ברמלה.
רק אחרי שהצקנו קצת, הוא ניאות להודות שלהצקות העירייה היה תפקיד לא קטן בהחלטה לסגור. "אולי חמישים אחוז, חשב והוסיף".
"רישוי עסקים?" שאלנו. לא, הוא אמר, דווקא עם רשיונות לא הייתה בעיה. לעומת זאת, היו הרבה דוחות, ללקוחות ואפילו לו, כשפרק סחורה. כל פעם שפרק סחורה.
אולי זה לא כל הסיפור ואולי רק תירוץ. בכל אופן, את הסיפורים על ההצקות מצד עיריית תל-אביב יפו אנחנו שומעים שוב ושוב מבעלי חומוסיות, בתי קפה ועסקים קטנים בכלל.
בכל הענף הזה מתח הרווחים נמוך, וכשמדובר בחומוסיות ופלאפליות שמוכרות אוכל עממי וזול, קשה להגיע לרווחיות ולשמור עליה. אגב, ברוב החומוסיות מרוויחים בעיקר מהשתייה.
זוהי שנת בחירות, להזכיר. אולי זמן טוב לחדד את המסר: שהתל-אביבים רוצים שמקומות כמו חומוסיית אבו ג'ורג' ישגשגו ויתרבו, לא ייסגרו או יעברו לרמלה.
בינתיים, ביום אחד בשבוע שעבר, התקבצו כמו בפגישת מחזור חומוסאים מקרוב ומרחוק (לב העיר) לאחר ששמעו את הבשורה, לאכול פעם אחרונה את החומוס של עיסא. בתל-אביב, לפחות.
9 ביולי 2013 ב-08:10 //
אני כחומוסאי לא מבין למה אנשים אוכלים פלאפל ולא צלחת אחולשלוקית של חומוס.
חבר לא חומוסאי הסביר לי: "פלאפל תדמור, מרחק שתי חנויות מחומוס אבו ג'ורג', כמעט חולקים קיר משותף,
מוכרים את הפלאפל שלהם בזול ובכמויות. אם המחיר אצל אבו ג'ורג' היה 15 ש"ח למנת חומוס הייתי אוכל חומוס!". אולי הוא צודק…, מנת חומוס אצל עיסא עולה 22 ש"ח – מחיר של שתי מנות אצל תדמור. הוא הוסיף "לפי התור לקופה שם בכל שעה ולאורך כל היום, אין סיכוי שפלאפל תדמור יסגור בתקופה הקרובה".
הסברתי לו שמנת חומוס סבירה לא ניתן למכור ב 15 ש"ח. רק בעיר העתיקה בירושלים מסוגלים למכור מנה בין 13 ש"ח (חומוס אבו טאהר) ל 16 ש"ח (חומוס נזמי – 15, אבו חסן – 16, אבו עלי – 15 עכראמאווי – 14?). אפילו בדרום תל אביב ואולי אפילו ביפו לא ניתן למכור במחירים כאלו. חוץ מזה, בחומוסיות אתה מקבל שתי פיתות והן יכולות להספיק לניגוב צלחת החומוס – אז הנה גם חומוסיות מוכרות מנה ב 11 ש"ח, רק שבהן אתה מזמין מיד שתי מנות. משום מה, הוא לא קיבל את ההסבר שלי.
9 ביולי 2013 ב-09:18 //
כמה עולה מנה בתדמור?בכל אופן מאז שנחשפתי לפלאפל רצון,הרבה חומוסיות ומסעדות שכחו איך אני נראה.מנה מופלאה בשישה שקלים!!!תמיד תור מבורך המבטיח כדורים רותחים,נקיון בית מרקחת והפלאפל הכי טעים.אחרי רצון,פסיכולוגית קשה לי לאכול מנה ב16 שקלים.אולי קמצן אולי חסכן…..כשאני בתל אביב עם הבסיקלטה תמיד מרביץ דילוג ,טוחן מנה מוסיף כוס מיץ ענבים,יוצא בנזק של 10 שקלים….ונהנה מכל רגע.לפעמים אני מלחשש לעצמי שהאיש צדיק.מאכיל את תל אביב בחינם.
9 ביולי 2013 ב-09:25 //
לא ממש קשור לבלוג חומוס, אבל האמת היא שהרשויות המקומיות הופכות יותר ויותר לנטל על הציבור במקום לשרתו הן דואגות לשרת את עצמן ואת עובדיהן,
אנשים חושבים במונחים של: כמה כבר עולה להכין חומוס? בעוד שהחישוב מתחיל עוד לפני שניקית את הגרגיר הריאשון בלשים כסף גדול מאד עבור הארנונה, הרישוי ואוסף אגרות עירוניות על כל שטות (שילוט למשל)
9 ביולי 2013 ב-09:54 //
נושא חשוב ומעניין, אבל למה הפוסט מפורסם רק בדיעבד?
אנא, בפעם הבאה, תן התראה מראש, כדי שגם מי שמקבל רק מהבלוג את חדשות החומוס שלו יוכל להגיע בזמן, לחלוק כבוד אחרון וגם לאפשר לבעל החומוסיה הנסגרת להרוויח עוד כמה גרושים אחרונים לצמצום הנזק.
9 ביולי 2013 ב-11:06 //
חבל הכרתי את המקום רק לאחרuנה ואכלתי שם פעם אחת חבל איa נחמד מנה טובה
9 ביולי 2013 ב-11:10 //
אלברט מתוך החומות,חומוס ארז בשוק הכרמל מוכר מנה נהדרת ב-15,וחומוס הכרמל שגם הוא בשוק הכרמל מוכר ב-10 ש"ח בלבד חומוס טוב!
אפשר למצוא,הכל עניין של לוקיישן
9 ביולי 2013 ב-11:57 //
עידכון לגבי המחירים במזרח ירושלים ( העידכון נכון לחודש יוני 2013 , אני מציין זאת כי פשוט לפני חודש הייתי שם פעמיים ).
חומוס אצל עכרמאווי ברחוב הנביאים 2 18 ש"ח. ( כולל קציצות פאלפל שבכלל לא הזמנתי ולא ביקשתי ).
חומוס לינה 18 ש"ח ( ללא קציצות פאלפל , אך ורק חומוס גרגרים ).
יש לציין שלינא מוציא קבלה גם בלי בקשה של הלקוח , גם מתנהגים יותר בנימוס , ציון לשבח לחומוסיית לינא.
חומוס פול אצל אבו עלי 15 ש"ח . ( כולל קציצות פאלפל שלא ביקשתי ולא הזמנתי ). יש לציין שמנת החומוס פול מוגשת בצלוחית קטנה ושטוחה , עדיף כבר לאכול בחומוסיה כלשהי ביפו, בכלל אבו עלי האיש מתנהג כמו ****, נראה לי שהוא לא רוצה שיהודים יאכלו אצלו.
הערת המערכת: בבלוג הזה לא קוראים לבעלי חומוסיות בשמות, גם אם יש עליהם ביקורת. בכל מקרה, אנחנו התרשמנו אחרת ממך.
9 ביולי 2013 ב-13:38 //
אוי איך אני אוהב את עיסא, פעם הייתי בא אליו כמעט כל יום (בעיקר עקב סמיכות אבל גם בזכות הסמיכות)
9 ביולי 2013 ב-16:52 //
הייתי שמח לקרוא כאן מאמר שמספר על מאחורי הקלעים של פתיחת חומוסיה.
כמו כל התשלומים השונים והמשונים שמשלמים (רישיונות, תעודות כשרות, מיסים לעיריות וכו')
תמיד כשעולה לי לראש השאלה "כמה כבר עולה להכין חומוס?"
יוצא לי 3 ש"ח, אבל בפועל אני בטוח שיש הרבה בלת"מים
10 ביולי 2013 ב-02:04 //
נקדיש לנושא פוסט בקרוב.
10 ביולי 2013 ב-14:53 //
מצטרף לקריאה שידיעות שכאלו יש לפרסם שבוע לפני ולא בדיעבד. אבו ג'ורג' היה יותר מראוי מלקבל ניגוב פרידה
15 ביולי 2013 ב-07:37 //
אלעד, לאחר שתעשה את החישוב ותגיע לסכום שמרכיב את העלות, זכור שהבעלים צריך גם להרוויח כדי לשלם על המחייה שלו.
ומתוך הרווח הזה נשאר לו בערך חצי, לאחר ניכוי מסים.
עכשיו שב ותעשה את החשבון שוב…
15 ביולי 2013 ב-11:21 //
עלות חומרי הגלם של מנת חומוס בלבד מסתכמת בשקלים בודדים (כשמכינים בכמות גדולה), אבל זה חלק קטן מההוצאה. צריך להביא בחשבון גם את השכירות, עלות המים, החשמל והגז, תחזוקה, ובעיקר עלויות השכר. בחומוסיות בגודל בינוני ומעלה יש להניח שעלות מנה מגלמת הוצאה על עובדי מטבח (כולל שוטף כלים), העובד ליד הדלפק והמלצר. סה"כ מחישובים שערכתי בעבר (בקרוב ננסה לייצר גירסה מעודכנת), אנחנו מדברים על 10-15 ש"ח, בהתאם לעיר, לאזור, לגודל החומוסייה וליעילות של הציוד והעובדים. לכן בעל חומוסיה קטנה בעיר העתיקה בירושלים שמעסיק רק עובד אחד, מרוויח על מנה ב-12 ש"ח בערך מה שמרוויח בעל חומוסיה בתל-אביב ממנה שנמכרת ב-18 ש"ח.
20 באוקטובר 2013 ב-17:38 //
עכרמאווי עלה 13 לפני פחות משנתיים, העליה ל-18 היא יותר מתמוהה וכנראה מעידה על משהו ממש רע שקורה במזרח ירושלים.