תבשיל חומוס וחצילים טורקי (אגוואדס)
דורון אופק, חומוסאי מסור ובשלן מושבע, מגיש לכם מתכון נהדר שמתאים מאד לסתיו ובאופן כללי.
המתכון שלפניכם הוא לתבשיל קדירה מסורתי שכמו כל הצלחה יש לו אבות רבים.
אפשר לומר שהמתכון הזה הוא מאיזור אגן הים-התיכון, אבל אם אתם מכאן אתם בוודאי יודעים שהדבר היחיד שתושבי האזור אוהבים יותר מאוכל הוא להתווכח.
במיוחד להתווכח על אוכל ובפרט על המקורות של מאכלים שונים – ולכן הויכוח הנצחי על מקורות החומוס, הפול, הפלאפל וכו'.
טכנית, מאכלים זהים בווריאציות קלות עולים על שולחנותיהם של כל עמי האזור. אתם יכולים להאשים בזה את הצבא הטורקי, שלוחמיו לאורך ההיסטוריה אימצו (או פשוט שדדו) מאכלים ומטבחים בהם נתקלו בדרכם.
העותמנים לקחו את העניין צעד נוסף קדימה והצמידו לכל פלוגה טבחים משלה (במאמר מוסגר אוסיף שחלק לא מבוטל מהם היו יהודים שאולצו להתגייס).
כך זכו הטורקים במטבח עשיר וטעים מאד וגם הפיצו מאכלים נבחרים לכל רחבי האימפריה העותמנית. בכל המדינות בהן הם שלטו ניתן למצוא עד היום מאכלים דומים, גם אם שמותיהם לפעמים קצת שונים.
המתכון שלפניכם הוא דוגמא טובה וכבר מצאתי טענות לבעלות עליו מצד יוצאי כמה וכמה פזורות. אצל יוצאי טורקיה הוא נקרא אגוודאס (Aguadas), הדרוזים מכנים אותו מנזלה (Manazale), ללבנונים יש שתי גירסאות שלו (אחת מהן מורכבת יותר וכוללת תפוחי אדמה ובישול בשכבות), ונתקלתי אפילו בטענות לפיהן מקור המאכל בצפון אפריקה. ואתם מוזמנים לספר אם ידועים לכם שמות או מקורות אפשריים נוספים.
בחלק מהגירסאות מוסיפים בשר, באחרות עוף, לפעמים אוכלים את האגוודאס עם לאורז, אבל אצל כולם ישנה גם הגירסה הצמחונית הבסיסית שלפניכם:
המצרכים
חציל בינוני, חתוך לקוביות או רצועות גסות
1.5-2 כוסות גרגרי חומוס מבושל
1 בצל קצוץ דק
1 עגבניה חתוכה לקוביות קטנות
כמון , פלפל שחור, מלח
שמן זית
אופן ההכנה
קוצצים דק את הבצל ומטגנים בשמן זית עד להזהבה (אני מוסיף גם 2-3 שיני שום שלא קיימות במתכון המקורי). מוסיפים את קוביות העגבנייה, ואם אין מספיק נוזלים אז גם מעט מים ומבשלים עד להתררכות.
מוסיפים את קוביות/רצועות החציל ואת גרגרי החומוס. אם הגרגרים רכים מאד מחכים קודם להתרככות החצילים. מתבלים בפלפל, מלח וכמון (אופציונלי). אפשר להוסיף גם פפריקה או פלפל שאטה אם אתם אוהבים.
ממשיכים לבשל על אד קטנה עד שהרוטב מגיע לסמיכות הרצויה. מעבירים לצלחות. מגישים עם חלה טרייה או לחם טעים אחר. אפשר לטפטף קצת שמן זית על המנה לפני ההגשה.
חדש! מתכון cc-by-aa. פורסם לראשונה ב"חופש הדיבור", הבלוג של דורון.
18 בפברואר 2014 ב-22:02 //
לא חסר מים?
17 ביולי 2014 ב-22:21 //
הגרגירים צריכים להיות מבושלים לפני הכנסתם לתבשיל??