חומוס אל פאשה, ברלין
בפעם הבאה שתגיעו לברלין, אמר לי מתי, אקח אתכם לחומוסיה הכי טובה בעיר. ואכן, החומוס והפול של אל פאשה לא רואים ממטר את הרוב המכריע של האוכל המזרח-תיכוני שאפשר למצוא בבירה הגרמנית.
אל פאשה (Al Pasha)
כתובת: Sonnenallee 77, 12045 Berlin Neukölln
שעות פתיחה: א-שבת 8-15:00
טלפון: 6583207 179 49+
פורסם: 7.5.2016. עודכן: 24.8.2018
בברלין, עיר קוסמופוליטית שיש בה כמעט הכל, לא חסרים חומוס ופלאפל. יש בה, בין השאר, אוכלוסייה לבנונית לא קטנה, שבתי האוכל שלה מפוזרים בכל חלקי העיר. בעשור האחרון קמו בה גם לא מעט מסעדות ישראליות, כולל סניף של בהדונס עליו סיפרנו כאן בדצמבר האחרון.
הפלאפל דווקא מפתיע לטובה אבל החומוס הברלינאי, למרות המגוון היחסי, כמעט תמיד מאכזב. במשך שנים, ברירת המחדל עבור ישראלים שרצו לאכול חומוס שיזכיר להם את הבית הייתה המסעדה של עזאם ברחוב זוננאלה בשכונת נויקלן, וזהו עדיין המקום הראשון עליו ימליצו לכם בדרך-כלל. אבל המקום החם באמת כיום בין "המבינים" הוא אל פאשה.
הוא נמצא בזוננאלה 77, מעבר לכביש ובמרחק כמה דקות הליכה מעזאם. מקום קטן עם צמד שולחנות בחוץ וחצי תריסר בפנים, ועם שלט צנוע שבקלות יכולנו להחמיץ לולא היינו מלווים במקומי, חברנו מתי שמואלוף.
מתי מוכר בעיקר כמשורר, סופר ופובליציסט, אך הוא גם חומוסאי נועז (ומארח למופת) שחרש על אופניו את העיר, שתי וערב, בחיפוש אחר ניגוב ראוי. כיליד חיפה, טעמו של חומוס משובח אינו זר לו, ועוד לפני שהגענו לבקר הודיע לנו ש"יש סופסוף חומוס טוב בעיר" ושהוא ייקח אותנו אליו.
התפריט של אל פאשה די פשוט: חומוס, פול, מסבחה, פאטה, לבנה, חלומי, מאפה פטאייר עם תרד, וכמה גירסאות של מנקיש (Manakis), המאפה הלבנוני הנפוץ שמזכיר פוקצ'ה שטוחה או לחמג'ון, ומגיע עם זעתר, בשר טלה טחון או גבינה וכיוצא באלו תוספות.
המחירים מגוחכים: יורו אחד למנקיש/פטאייר, 2.5-3.5 יורו למנות הלבנה, הפאטה והחומוס ו-4.5 יורו לחומוס-בשר. מנת החלומי המטוגן, שמגיע עם לבנה וירקות, עולה גם היא 3 יורו. בקיצור: תמורת 8-12 שקלים, או כ-25 ש"ח במקרה קיצוני (אם אתם ממש רעבים וגם לקחתם שתייה), תצאו מהמקום שבעים ומרוצים.
המנות מגיעות בהגשה לבנונית מסורתית, עם פיתות גדולות ודקיקות (שבניגוד למקומות אחרים כאן הן היו טריות ורכות), ירקות, חמוצים, זיתים, לפת כבושה בגוון סגלגל וכמה ענפי נענע. כמקובל במסעדות הלבנוניות, יש בפינה גם מיחם עם תה חזק וחם שאפשר למזוג ממנו באופן חופשי.
הזמנו שתי צלחות חומוס-פול וצלחת חלומי, שהגיעו כמעט מייד. החומוס, חמצמץ וחלק, הגיע עם כמות נדיבה של שמן זית בגוון עמוק (שמזכיר את זה שנמזג בעכו ובגליל), וגבעה של פול שחום, נימוח ונהדר. התיבול, כמו שתוכלו לראות בתמונה (השנייה מלמעלה), מינימליסטי.
גם מנת החלומי והלבנה מוצלחת מאד. החלומי המטוגן אמנם נפוץ למדי בברלין, והוא תמיד טעים, אבל כאן המנה הזו טעימה במיוחד. במקרר המשקאות תמצאו, מלבד כמה משקאות קלים סטנדרטיים, גם איירן חמצמץ וכמה משקאות קלים אניגמטיים מתוצרת טורקית.
בשורה התחתונה: אם אתם בברלין ורעבים לחומוס, זו אחת האפשרויות הכי אטרקטיביות. במרחק הליכה נמצאת גם מסעדת Gel Gor, עם הכנאפה הכי טובה באזור הזה של העולם, אבל על כך בפוסט אחר.
7 במאי 2016 ב-17:53 //
יש תמונה של החלומי?…
תודה על הפוסט!
7 במאי 2016 ב-19:43 //
טעם וריח כמובן, אבל אני מאד לא התחברתי לחומוס של המקום.
הכנאפה הכי טובה בברלין – ואני אומר זאת כמובן בלי שאני חש צורך לבדוק את רוב המקומות בעיר – היא פה:
http://www.neiman.co.il/2015/08/10585
7 במאי 2016 ב-20:17 //
היי חבוב, זה לא עובד ככה. אתה צריך לומר גם לאיזה חומוס כן התחברת. ותודה על ההמלצה על הכנאפה. בפעם הבאה נבדוק גם אותה.
7 במאי 2016 ב-20:18 //
החלומי בתמונה השלישית. תודה על התגובה.
7 במאי 2016 ב-23:05 //
מה זה 'צריך לומר', אתה לא קורא את הבלוג שלי?;)
לשאלתך: לא מצאתי בברלין חומוס ברמה של ישראל (למרות שהם מפצים על זה עם פאטה ופלאפל מעולים). היה לי ביקור מוצלח בחומוס פריש-מן הישראלי, אבל מאז עברו כמה שנים, ולא יצא לי לחזור לשם, אז אני לא יכול להמליץ עליו בפה מלא.
בתכל'ס, החומוס שאני עדיין הכי אוהב בעיר זה 'עזאם' ו'עכו' (שזה כמו עזאם, רק בוודינג, ועם מאפים יותר טובים). היה שלב שאהבתי את המסבחה הלבנונית, שזה בתכל'ס גרגירים, קצת טחינה ומלא שמן זית – אבל זה עבר לי. אני דורש מסבחה דמוית אבו-חסן!
נפתחו די הרבה חומוסיות דמויות אל-פאשה ב-sonnenallee והרחובות שליד, אבל רובן פשוט תעתיק מדויק אחת של השניה כי ככה אוהבים בברלין. אל פאשה לפי דעתי התפרסמה יותר מהשאר בגלל מיקום מוצלח.
7 במאי 2016 ב-23:44 //
אני דווקא יחסית עוקב אחרי הבלוג שלך, בטח כשאתה כותב על חומוס, אבל לדעתי – תקן אותי אם אני טועה – החומוסיה היחידה בברלין שכתבת עליה בשנתיים האחרונות הייתה זו באינוולידנשטראסה.
ואגב, אכלתי חומוס בעוד שני מקומות באזור ולא טרחתי לכתוב על זה כי הם היו גרועים מדי לטעמי.
7 במאי 2016 ב-23:58 //
אכן אכן, זה נכתב ברוח טובה. כמו ששמת לב, אין לי בשורות מיוחדות. יש הרבה חומוס חדש בעיר, אך הוא לא מסעיר אותי (שלא לדבר על המחירים של החומוסיות הישראליות).
8 במאי 2016 ב-23:30 //
לדעתי האישית, אין בברלין חומוס ברמה גבוהה שמזכיר מקומות אהובים בישראל, זה ליגה אחרת, בכלל למרות איזה הייפ מקומי, ברלין לא מקום של חומוס. המקומות שיחסית אהבתי הם – חומוס עכו בפאנק שטרארסה, וחומוס אל פאשה שגם הוא לא רע. עזאם שהוא הפייבוריט של הישראלים, לא מבריק לדעתי (אבל השווארמה שלו טובה). יש פלאפל טוב בלא מעט מקומות בעיר, וכמה מקומות עם דונר קבאב מעולה – למשל אימרן שזאת רשת קטנה שמפוזרת בכל ברלין, ורויה בשוננברג ומארוש בקרויזברג (שזה יותר שווארמה עוף אבל מצויין). קשה ללכת למקומות הישראלים בגלל המחיר.
9 במאי 2016 ב-00:23 //
נראה לי שסיכמת די יפה. הייתי מוסיף את דאדא שהפלאפל שלו היה בעבר מצוין אבל בפעם האחרונה שאכלתי אותו קצת ירד. גם Falafel 1001 לא רע, לפחות הסניף שליד גורליצר. אבל כן, עדיף לאכול חומוס בישראל.
24 במאי 2016 ב-08:08 //
שימו לב למקום חדש ומצליח אומנם פופ אפ שיכול להעלם בכל רגע אבל כרגע אופציה לא רעה בכלל לחומוס טוב בברלין אהיה שם שוב בסוף השבוע לבדוק שהוא עדיין טוב המקום נקרא כנעןhttps://www.facebook.com/KanaanRestaurantBerlin/?pnref=story