חדש בבלוג

חומוסיה עברית ברחוב בן-יהודה

התוספת החדשה יחסית הזו לרחוב בן-יהודה, היא בשורה לחובבי החומוס החם, כמו גם לצמחונים, לטבעונים, ולרגישים לגלוטן. אנחנו לא משתייכים לאף אחת מהקבוצות הללו.

חומוסיה עברית
כתובת:
בן יהודה 146 בתל-אביב
שעות פעילות: א-ו' 9-17:00, שבת 11-17:00
טלפון:
 03-5538874

חומוסיה עברית

חומוסייה עברית הוא בית אוכל צמחוני חביב המנוהל על-ידי אב ובתו, שנפתח בתחילת השנה ברחוב בן-יהודה בתל-אביב, מעט צפונה לשדרות בן-גוריון. ה"עברית" היא, כמובן, בעטיו של מחייך השפה א. בן-יהודה, שקלסתרו מעטר גם את השלט ואת התפריט.

זהו מקום מרווח יחסית, עם כתריסר שולחנות ובר ישיבה, מעוצב בטוב טעם, נקי ובעל חזית מטופחת. בפנים ממוזג ובחוץ סוככים מטילים צל, שעם מעט בריזה ומשקה קר הופכים לנסבלים גם את הימים החמים של יוני (את יולי-אוגוסט טרם ניסינו).

התפריט, מלבד מנות החומוס הקלאסיות וכמה וריאציות ייחודיות (נתייחס בהמשך), כולל גם סלטים, מרקים, שקשוקות, ארוחות בוקר, וכמה תוספות כמו קציצות מטוגנות או אפויות, פרחי כרובית מטוגנים, חציל קלוי, גזר מתובל וסלסת עגבניות.

לצד מנות החומוס הרגילות (24 ש"ח) ישנן מנות מיוחדות (29 ש"ח), כולל חומוס עם פטריות, עם שקשוקה, סלסת עגבניות, שקדים קלויים, ירקות צלויים, ושווארמה/בשר טבעוניים. מנות השקשוקה מגיעות בגירסה רגילה (28 ש"ח) או בגירסאות מיוחדות (35 ש"ח) עם חצילים וקישואים, פטריות וגבינת פטה, תרד וכרישה מוקרמת, וגירסה טבעונית עם עדשים כתומות.

חומוס גרגרים, חומוסיה עברית

את כל הנ"ל אפשר לקבל עם פיתה רגילה, מחיטה מלאה (2 ש"ח תוספת) או נטולת גלוטן (3 ש"ח).

אנחנו הלכנו על שילוב קצת יותר קונבנציונלי – מנת חומוס גרגרים ומנת קומפלט. י' לקח את הקומפלט שלו עם פיתה מקמח מלא ואני לקחתי את החומוס שלי כחלק מהעסקית (44 ש"ח) שכללה גם סלט ירקות ומשקה קל.

החומוס, מז'אנר החומוס ה"חם", היה טעים בסך-הכל  (אני מניח שחובבי הז'אנר ייהנו יותר ממני), והוגש עם זיתים לא רעים, חמוצים (די גרועים), רוטב פלפלים ופיתות תפוחות. הפיתה המלאה של י' הייתה סבירה (שזה "טובה" במונחים של פיתות מקמח מלא). הסלט שלי היה טרי ופריך. הביצים (אני לא הזמנתי וקיבלתי אחת בכל זאת) היו סתם ביצים קשות, לא חומות.

קינחנו בקפה שחור מעט מאכזב, ובחשבון שבדיעבד הגענו למסקנה שכנראה נפלה בו טעות כי הסכום היה גבוה מדי.

בסך-הכל לא חוויה שלילית, ועבור צמחונים, טבעונים, הרגישים לגלוטן וחובבי החומוס החם, החומוסיה העברית היא בהחלט אופציה מרעננת, אבל בפעם הבאה שאנחנו נזדמן למקום יש סיכוי טוב שנעדיף את החומוסייה הערבית מעברו השני של הכביש.

15 תגובות על חומוסיה עברית ברחוב בן-יהודה

  1. חומוס ב-24, "עסקית" עם סלט ושתיה ב-44. יפה, יפה.

    בקינג ג'ורג' פינת הנביאים (קרוב לדיזנגוף סנטר) היה לפני עשר שנים פלאפל ארבעה טעמים.
    כל יום שישי הייתי סועד במקום (עם ארנונת שכונת הארגזים שאין בכלל מה להשוות לבן-יהודה היוקרתי) את העסקית הבאה: חומוס גס מצוין, ענק, עם שתי פיתות ושמונה כדורי פלאפל במגוון הטעמים, סלט גדול משלל ירקות (לא רק המלפפון-עגבניה-בצל שבתמונה), משקה קל מהמקרר, כוס תה עם נענע מהאדנית ליד, ווופל מצופה ליד.

    העסקית הזו עלתה 20 שקלים ישנים מאוד. אבל כיאה לשמה, היא החזיקה מצוין את העסק,
    עד שהבעלים החליט לעבור דירה מסיבותיו הלא-כלכליות האישיות.
    מאז כולם גילו שאפשר לחלוב ולחלוב והשקל נהיה חדש דנדש.

  2. אורן – זו כנראה לא העסקית הכי משתלמת, אבל בעשור האחרון קרו בתל-אביב עוד כמה דברים. למשל, השכירות על דירות 2 חדרים עלתה מ-650-600 דולר של אז (2500-3000 ש"ח) ל-1100-1400 דולר של היום (4000-5000 ש"ח). והשכירות (והארנונה) שמשלמים עסקים עוד הרבה יותר גבוהה. יש הרבה גרידיות והפקעת מחירים בארץ בכלל ובתל-אביב בפרט, אבל בענף ההסעדה דווקא יש מתח רווחים נמוך. מחיר העלות של מנת חומוס כיום הוא בדרך-כלל בטווח שבין 15 ל-20 ש"ח ורוב החומוסיות החדשות לא מחזיקות מעמד ונסגרות.

    החזירות היא לא של בעלי החומוסיות אלא של המדינה והעירייה, ושל הקרטלים בענף המזון.

  3. בעל פלאפל ארבעת הטעמים דווקא הסתדר והציע עסקית שבמקום המדובר כנראה היתה עולה יותר מפי שלוש.
    זה שהשכירות לדיור עלתה בגלל עליה בביקוש בלי עליה בהיצע אני מסוגל להבין. השכירות לעסקים לעומת זאת – תצטרך להסביר אם בכלל (לינק לנתונים) ולמה היא עלתה. המשכורות בודאות *לא* עלו פי שלוש, מחירי חומרי הגלם מסיטונאים גם הם לא עלו פי שלוש. אני לא יודע איך מחיר עלות מנה מגיע ל-15 שקל, מה שבטוח הוא שאת החזירות של הקרטלים העסקים מגלגלים על הצרכן במקום להכריז חרם על הקרטלים.
    עיון זריז ב-Pricez מראה שבארבע השנים האחרונות המחיר לצרכן של טחינה ושל גרגרי חומוס נשאר כמעט זהה.
    אני יכול לספר לך שגם לפני עשר שנים חומוס ברמת השרון עלה 20 שקל (מחיר העסקית לעיל). כלומר עוד לפני עלית המחירים והכל מתח הרווחים נגזר למידות קהל היעד שמסוגל להרשות לעצמו (צפונבונים במקרה הזה).
    אם אתה רציני אני אשמח לראות ספר חשבונות אנונימי של חומוסיה לפני עשר שנים וכיום.
    מה שאני חושב שקורה בפועל ואני אשמח להתבדות הוא שכמו כל ספקי השרותים, גם החומוסיות מרגישות את עלית המחירים הכללית, וכדי לשמור על רמת חייהם בעלי החומוסיה מעלים מחירים בלי שום סיבה טובה, בדיוק כמו בעלי הדירות והקרטלים.
    בחומוס זה צורם במיוחד כי מדובר בלחם עוני.

  4. אוכל בחוץ
    17 ביוני 2016 ב-21:09 //

    לא יכול שלא להסכים עם אורן לגבי ההרגשה, אבל המחירים עולים בצמוד לעליית מחירים של דברים שקשורים יותר ופחות, כך שמדובר בחצי מחטף.
    האשמה לדעתי משותפת לעירייה והמדינה כמו גם בעלי העסק שרוצים להמשיך לכסות עלויות + רווח מצטבר, כי אחרת הם עומדים במקום.
    אבל חייבים גם להפנים שהנוסטלגיה למחירי עבר היא עצימת עיניים בפני המציאות, במיוחד אם היא לא באה יחד עם פעולה ישירה.
    הפעולה יכולה להיות שיח ציבורי על מחירים, לא ללכת למקומות שהתמחור בהם מופרז, או דברים שונים ומשונים אחרים.

    צרכנים רדומים הם גם חלק מהמשוואה הזו, או שיכול להיות שחומוס הפסיק להיות אוכל רחוב בסיסי, או שהתושבים הצעירים בתל אביב מעדיפים לדמיין שהם יותר עשירים ממה שהם.

  5. סביבי, שיח ציבורי על מחירים זה בדיוק מה שקורה בתגובות כאן.
    הצרכנים לא רדומים, פשוט חוץ מלקטר ולהתמסר לקרטל עליית המחירים (ושלא יספרו לי שחומוסיה שרואה שהמחירים סביבה עולים לא מעלה גם היא, וגם זה קרטל) אין להם אוכל זול יותר לאכול, חומוס זה התחתית.
    הצפרדע ממשיכה להתבשל כל עוד הטמפרטורה עולה בקפיצות קטנות מספיק.

  6. לשלם עבור חומוס יותר מ- 20 ₪ זה רמאות.
    ביפו…אצל אבו חסן…פיתה גדושה עם חומו או מסבחה אלוהית 10 ₪
    פיתה מפוצצת…
    גם מנת חומוס בפיתה …כנ"ל…
    בצלחת 18 ₪….עם בצל ותוספת ביצה בסך 2 ₪
    להגיע לסכומים של בן-יהודה כפי שתיארתם….נו מהר מאד יסגרו גם אותם.
    אגב …….אתמול אכלתי מנת חומוס "עסקית" ברמת-גן ב- 30 ₪
    חומוס מדהים
    טחינה מעולה
    ביצה קשה
    2 פיתות תפוחות ועשויות במקום גדולות כמו אצל פלפל ג'ינה…
    משקה קל …לימונדה
    מומלץ מאד מאד
    הגרגירים חמים ומעולים
    לא גדולים במיוחד אולם טעימים
    הרבה שמן…וכל התבלינים הקיימים בשוק

    כתובת למעוניינים:

    "יוסף……החומוסיה"
    רחוב שלם מס' 2 רמת-גן
    א-ה 09:00 עד 17:00
    ו' וערבי חג 09:00 – 15:00
    03/7308811

    לכו ותתרשמו חבל על הזמן והמחיר בהחלט….בהחלט סביר
    צלחת מלאה וגדושה …
    "מפנקים שם באהבה" ועוד הוסיפו לי ללא תשלום בסיום הארוחה חצי מנת חומוס עם גרגירים חמים חבל"ז….

  7. אורן, הרעיון שלך טוב ואני אנסה להרים את זה.

    בכל אופן, אני באמת חושב שאתם נובחים על העץ הלא נכון. יחי ההבדל בין רשתות המזון שמוכרות לנו ירקות במחירים גבוהים פי 5-10 ממה שמקבל החקלאי לבין חומוסיות שמתח הרווחים שלהן הוא דו-ספרתי במקרה הטוב. עובדתית, רוב החומוסיות החדשות נסגרות במהלך שנת הפעילות הראשונה שלהן. ואגב, עלות חומרי הגלם היא מרכיב קטן יחסית במשוואה.

  8. אין טעם להכניס את העז של רשתות המזון, זה לא אומר שהטיעון הבסיסי – שעסקים חכמים על הצרכן החלש במקום לעשות שריר לספק החזק – לא תקף.
    אבל טחנתי מספיק מים, אני מקווה שמתישהו באמת יהיה אפשר לדבר על מספרים תכלס ותבוא עליך הברכה.

  9. העתיד של חומוסיה לא נגזר ממחיר המנה ושמונה שקלים פחות לא ישנו הרבה. הידעתם שקינוח! במסעדה רגילה ממוצעת עולה 35 שקלים… והמסעדות מפוצצות.שיפוד במסעדה מזרחית עולה 25 שקלים והמקומות מלאים מה שקובע עתיד של חומוסייה הוא הבידול. החומוס המיוחד. החותמת של הטבח על המנה. חומוס אנמי וקמצנות במנות קוטלת חומוסיות. זכורה לי החומוסייה "המטבח של שוש" באבן גבירול. חומוס מדהים, מיוחד, פול טוב, אבל מנה מאד מאד קמצנית. הפסקתי להגיע ולראייה המקום נסגר. שתי הערות:
    קוצלי. יוסף החומוסייה ברמת גן חומוס אנמי ומשעמם
    שוקי. אליעזר בן יהודה "מחייה השפה העברית" ולא "מחייך"

  10. תודה תמיר

    לגבי מחייך השפה העברית – זה לא באג, זה פיצ'ר. ראה כאן

  11. ועל זה נאמר "יצאתי חומוס"… . לא ידעתי שהמושג "מחייך השפה העברית" לקוח מארץ נהדרת.

  12. להפך. אם אתה לא ידעת אז בטח רבים לא ידעו

  13. כחובבת חומוס חם והיות והמקום קרוב לבית קפצתי אתמול לנסות. אך המקום היה סגור ובמקומו הופיע בית קפה.

  14. אם רוני פול שהמסבחה שלו ברמה של עלי קראוון, מוכר עסקית ב30 שח, אין שום הגיון לשלם 44 שח. החומוסיות הותיקות והטובות כמו עלי קראוון, רוני פול, הסורי שומרים על מחירים יחסית עממיים וזולים למרות האיכות והמוניטין, לכן הם שורדים. לעומת כל מיני חומוסיות שצצות כמו פטריות אחרי הגשם והופכות את המאכל הפשוט הזה לגורמה במחירים ההזויים שהם דורשים. וכמו שהם צצים, כך הם נעלמים.

  15. המסבחה של רוני פול ללא ספק מושפעת מזו של אבו חסן. אם היא באותה רמה? וול, יהיו כאלה שיחלקו עליך בזה. אבל זה פחות חשוב.

    44 ש"ח זו בהחלט לא העסקית הכי זולה, אבל זה לא בהכרח אומר שמי שתמחר כך מרוויח יותר. אולי הוא פשוט "קטן" עדיין – לא פועל בהיקפים העצומים של אבו חסן או בהיקפים הנכבדים מאד של רוני פול, ולכן מקבל מחירים הרבה פחות טובים על חומרי גלם. אולי בגלל שהוא עסק חדש, יש לו מעט עדיין לקוחות ולכן קשה לו לכסות את העלויות הקבועות. בקיצור: לא צריך למהר לשפוט.

    לגבי להפוך את החומוס לגורמה – זה לגיטימי שיהיו גם עסקים כאלה. היה לדוגמא ה"חומוסרי" בבן יהודה, חומוסיה שהשקיעו בה בעיצוב, השתמשו בחומרי גלם הכי טובים שאפשר, והשקיעו בכל מנה כאילו הייתה יצירת אמנות. בסופו של דבר המקום לא הצליח להיות כלכלי, ועבר מטמורפוזה ומיתוג מחדש כ"חומוס מיכה". חומוסיה קצת פחות מקורית וחדשנית שכנראה מטעימה יותר לטעמים המקומיים. מצד אחד מובן, ומצד שני חבל – זה טוב שיש גיוון ושהחומוס עובר אבולוציה לכל מיני כיוונים. זה בריא, זה מעניין, ולפעמים יוצאים דברים טובים.

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*