קטניות בפסח, קנביס ושאר ירקות
או: מי לא אוכל קטניות בפסח ומדוע, ולמה זו בכל זאת מצווה לאכול מסבחה בפסח. וגם: מה אבותינו ידעו על הקנביס שאנחנו לא יודעים?
פרסום ראשון: 17 באפריל 2011
עדכון אחרון: 22 באפריל 2019
בארץ ישראל של המאות הראשונות לספירה נהגו שלא לאכול קטניות בפסח. חכמי בבל דנו במנהג הזה וניסו להבין את מקורו. הם לא מצאו סיבה משכנעת, אבל מתוך כבוד לארץ ישראל ולחכמיה הם גם לא שינו אותו – וחלק מהיהודים מקיימים אותו עד ימינו.
כיום המנהג נפוץ ברמות חומרה שונות בעיקר ביוצאי פזורות אשכנז. בכשרות פסח נוהגים להחמיר יותר מבכשרות רגילה, ולכן כל מנהג הוא דין וכל מצווה היא ייהרג-ובל-יעבור, אבל חלק מהמוצרים שמצוין עליהם שהם "לאוכלי קטניות" בעצם כשרים לפסח גם לפי הפסיקה המקובלת על האשכנזים. רובם לפחות. אבא שלי שהוא יליד צפת, מספר שבצפת גם אשכנזים אכלו קטניות בפסח.
ואם לחזור לחז"ל – די ברור שהם ידעו שאין קשר בוטני בין דגנים לקטניות ושחימצה לא מחמיצה באופן דומה לחיטה, למרות שמה. ואגב, כפי שמסביר יפה ובפירוט רב המאמר "מהו חמץ ומהן קטניות" (באתר ערוץ 7), ה"קטניות" אליהן התכוונו חז"ל לא היו רק מה שאנו מכירים היום כקטניות (שעועית, עדשים, פול, חומוס וכו') אלא היה זה שם כולל גם לכל הגרעינים שהכירו.
בכלל זה (בסדר אלפביתי. הרשימה מהמאמר. המקור בתלמוד הבבלי): אורז, אספסת, אפונה, דוחן, דורא, חומוס, חילבה, חמניות (גרעינים שחורים), חרדל, כוסמת, כרכום, כרשינה, לוביה, לוף, סויה, עדשים, פול, תורמוס צהוב, פרג, פשתן, קטנית, קימל, כמון, קנבוס, שעועית, שומשום, תורמוס, תירס, תילתן, תמרינד הודי."
מה חז"ל עשו עם קנביס?
חז"לינו היו אנשים פרגמטיים. לו היו חיים בימינו הם היו מכירים בכך שאין הרבה מוצרי מזון בעולם שלא מכילים תירס, אורז או סויה במצב צבירה כלשהו, וקרוב לוודאי שהיו פוסקים באופן מקל. אני חושב שפסיקה יצירתית גם הייתה מחריגה חומוסאים במקרה של המנעות מאכילת חומוס (או מסבחה) בפסח.
כמו כן, עושה רושם שגם את הקנביס חז"ל הכירו. כבר נטען בעבר ששמן קנביס (או אולי שמן זרעי קנביס) שימש ב"שמן המשחה" שבו נמשחו הכוהנים במשכן וכלי הקודש בבית-המקדש. מה שמחדשת לנו רשימת הקטניות האסורות הוא שקנביס ומוצריו שימשו את אבותינו גם למאכל ו/או שימושים נוספים שקשורים לגוף (כמו קוסמטיקה או עישון, מה שנקרא בהלכה "הנאה"), כי אחרת מדוע הם ברשימת ה"חמץ"?
ולאור זה, אין להתפלא שהמסורת שהתפתחה סביב ליל הסדר כללה שתיית ארבע כוסות יין – הכמות הדרושה כדי להגיע לבאזז נעים ומצב רוח טוב לקראת השירים. והרי לכם דוגמא היסטורית ראשונה ל-Gateway Theory בפעולה.
מסבחה בפסח: מצווה
בשורה התחתונה, אני חושב שלאכול מסבחה בפסח זו מצווה. התפריט הפסחי כולל בעיקר מצות ועוגיות קוקוס/בוטנים, כלומר פחמימות ושומן בכמויות אסטרונומיות. אם אכילת מסבחה יכולה לצמצם את הנזק הבריאותי הזה ולו במעט, הרי שמדובר בפיקוח נפש.
לכן, מטעמים של פיקוח נפש ובמצוות "ונשמרתם מאד לנפשותיכם", מומלץ לדעתי גם לשומרי המצוות לנהוג כמנהג הספרדים ולהכין לעצמם מסבחה בבית. פסח שמח.
17 באפריל 2011 ב-07:55 //
NICE, במסורת שלי (לבית ראובן) אוכלים מסבחה בלי פיתה כל השנה, עם ביצה, וכעצתך, אתמיד ואשמור מסורת יפה זו גם בפסח השתא
17 באפריל 2011 ב-13:55 //
הדגש הוא על המסבחה כל השנה או על הבלי-פיתה כל השנה?
17 באפריל 2011 ב-14:45 //
שיהיה חג שמח !
17 באפריל 2011 ב-19:09 //
תירס?
התירס מקורו בעולם החדש (אמריקה). אני בספק אם חז"ל הכירו אותו.
17 באפריל 2011 ב-19:30 //
אגב, ניטפוק בוטני, גם בוטנים הם קטניות. סתם לידע כללי.
ואצלנו במשפחה נוהגים להתפלפל על הגדרות "אוכלי קטניות" ואיך מזהים אותם. כמובן שאנחנו נמנים על הקבוצה ועושים זאת בגאווה רבה.
18 באפריל 2011 ב-00:23 //
איתי – מממ… האמת היא שיש מצב שאתה צודק.
18 באפריל 2011 ב-00:24 //
CV – אל תגידי בוטנים, תגידי אגוזי אדמה.
25 באפריל 2019 ב-00:43 //
אפונה זה ירק .לא קטניה
25 באפריל 2019 ב-01:20 //
קטניה
https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%90%D7%A4%D7%95%D7%A0%D7%94