מגיע לנו שמן זית אמיתי על החומוס
חלק גדול משמן הזית בו אנחנו נתקלים ביומיום – גם בחומוסיות, לצערנו – הוא שמן ירוד, מזויף או מהול. אבנר פרנק, חומוסאי ותיק ופריק של שמן זית טוב, מתאר את הבעיה ונותן טיפים שיעזרו לכם לזהות שמן חשוד.
"אני מבקשת את החומוס שלי בלי שמן זית כי אני בדיאטה!". המשפט הזה, תאמינו או לא, היה אחת הסיבות המרכזיות שהחלטתי להפסיק להתראות עם דייט שהיה לי המון המון שנים.
למרות שהייתה בחורה חביבה, חמודה, נעימה, מבית טוב, משכילה, עמה יכולתי וודאי להקים משפחה למופת, אחרי ששמעתי את המשפט הנ"ל יוצא מפיה (כשלקחתי אותה לחומוסיה ה"ביתית" שלי ללמוד עליי ועל העולם שלי) מייד הבנתי שלה ולי אין עתיד ביחד.
חשיבות שמן הזית במנת החומוס
בשביל אוהב חומוס אמיתי, לאכול חומוס בלי שמן זית זה כמו לאכול פלאפל עם סכין ומזלג. אפשר אולי לוותר על פיתה (מטעמי דיאטה), אפשר לפעמים לוותר על תוספת גרגרים חמים, ביצה, פול או אפילו על חריף, אבל אין חומוס טוב בלי שמן זית טוב.
יוכל להבין כל מי שזכה להגיש לפיו, אפילו פעם אחת, חתיכת פיתה טבולה בחומוס טוב וטיפות שמן זית צהבהבות-ירוקות נטפו מהפיתה ישר אל מרכזי הטעם שבלשונו. אחחח… הטעם והתחושה הזו שלא ניתן להסביר במילים.
מהיכרותי עם חומוסאים אחרים, אני מניח שברגע זה ממש בעודך קורא(ת) את הטקטס, גם אצלך מתעוררים פתאום התחושה והטעם של חומוס "אמיתי" עם שמן-זית טוב וגם בא לך איזה ניגוב – נכון?
אישית, רכיב ה"שיק", מה שהופך חומוס למה שהוא בשבילי, הבוזון או החלקיק החסר למנת חומוס שתהפוך אותו מסתם תרכובת של גרגרים ותבלינים למנה מושלמת – זה שמן הזית. שמן גרוע, לעומת זאת, יכול להרוס כל מנת חומוס.
מכיוון שאני מגדל זיתים כבר הרבה שנים, אני מוצא את זה קצת אירוני כשמגישים לי שמן מכונות או סתם שמן בישול, ואז עוד מנסים לשכנע אותי באמירות כמו "אדוני! זה שמן שאתמול יצא מבית הבד! בוא תראה את הבקבוק! מה אתה מבין בכלל?!" וכיוצא בזה.
טענות כאלו אני שומע לצערי לא פעם, בכל מיני חומוסיות ומסעדות.
איזה שמן זית מתאים לחומוס
כשאני אומר "מתאים" אני מתכוון לצירוף של כמה גורמים.
ראשית, יש לנו את סוג שמן הזית, כלומר זן הזיתים ממנו ייצרו את השמן (וגן המיקום בו הכרם נמצא וכן בית הבד והמיכון שיש בו, אבל את כל אלו נשאיר לפעם הבאה).
שנית, חשוב לדעת מאיזה מסיק השמן – יש הבדל תהומי בין שמן צעיר וטרי לבין שמן ששכב בפח שנה ואפילו שנתיים.
שלישית, אבל הכי חשוב – צריך לדעת עד כמה השמן "טהור".
כל אוהב חומוס רוצה ששמן הזית שמגישים לו יהיה טעים כל-כך, שהוא יוכל לטבול בו את הפיתה אחרי שניקה את הצלחת מהחומוס ולהינות מהמעדן. אני מודע ומצר על כך שיש לא מעט אוכלי חומוס שמוותרים מראש, ומוכנים לאכול את הטריפה שמוגשת להם, כל עוד הצבע והריח נראים "כאילו" זה שמן-זית אמיתי.
אני לא שייך לאותם אומללים, ואני רוצה לעזור לכם לגלות את מהימנות השמן שמוגש לכם עם מנות החומוס שלכם.
לשם כך, אנסה הפעם ובפוסטים הבאים, לחשוף או להסיר את הלוט מכמה מה"סודות" או ה"תרגילים" שעושים בכמה חומוסיות ולצערי, גם כמה מהמשווקים של שמן זית, על מנת להרוויח (הרבה) יותר ולנצל את תמימותכם או את חוסר המודעות שלכם.
איך מזהים שמן זית טוב
נתחיל עם הנקודה החשובה ביותר: "הטוהר" של שמן הזית.
לשמן זית יש כמה סממנים שמבדילים אותו משמן בישול רגיל, כמו למשל הטעם והריח שלו. אחד הטריקים לעבוד על אנשים בעיניים הוא למהול מעט שמן-זית צעיר (שבעגת המגדלים נקרא "אקסטרה וירגו") שיש לו גם חומציות גבוהה (ולכן לעיתים הארומה שלו חזקה מאד) עם שמן קנולה זול, לרוב ביחס של 2:5.
התערובת נראית ומריחה (קצת) כמו שמן זית ומזכירה שמן זית אפילו בטעם. אבל ההבדל בין שמן זית לבינה הוא כמו בין צימקאו לשוקולד שוויצרי או בין קפה איכותי למשקה עולש ("ציקוריה". מהזוועות של תקופת הצנע).
כמה כלים לדעת ששמן הזית שמגישים לכם הוא אמיתי (או לכל הפחות תערובת של כמה זני זיתים אבל עדיין שמן זית):
- המבחן הראשון והפשוט ביותר: בקשו לראות את הפח ממנו מזגו את השמן. אם יציגו לכם בקבוק, ראו הוזהרתם (מגדלים אמיתיים משווקים את השמן בפחי פלסטיק של 16 ק"ג ומגדלים קיצוניים וטהרנים במיוחד משתמשים במיכלי פח אמיתיים של 18 ק"ג) .
- אם אתם יכולים, בדקו את פתח המזיגה של הפח ונסו להציץ פנימה. אם אתם רואים עיסה שחורה מסביב או בתחתית הפח – זה סימן מצוין שמדובר בשמן אמיתי. שמן זית אמיתי, ולא משנה איך מפיקים אותו בבית הבד ובאיזה כבישה, תמיד מותיר אחריו מעט שאריות של הגרעינים והגפת שהופכות עם הזמן לעיסה שחורה (שממנה אפשר לעשות סבון, אגב). זה אולי לא אסתטי, אבל זה סימן מצויין שמדובר בשמן זית אמיתי ולא שמן מהול.
- המבחן הבא עלול לגרום לכם להיראות פלצנים אבל אני ממליץ עליו בחום. בקשו מהמלצר כף נקייה, מזגו מהפח (או מהבקבוק) מלוא הכף ופשוט שתו / בלעו את כל הכף. אחרי 2-3 שניות אתם אמורים להרגיש תחושת חנק קלה בקצה התחתון של הגרון. אל תילחצו – גם זה סימן טוב . שמן זית אמיתי גורם להיצרות של הגרון (אבל רק לכמה שניות ולא באמת נחנקים מזה). אז אם חבר שלכם משוויץ לפניכם שהוא שותה כוס שמן זית כל בוקר "בשביל הבריאות", תניחו שהוא לא מדייק – או שהוא שותה הרבה פחות, או שהוא פשוט שותה שמן "כאילו".
לבדוק את שמן הזית שקניתם
יש מבחנים מעט יותר מורכבים לאימות מקוריות השמן, אבל הם דורשים מעט יותר זמן ולפעמים שימוש באביזרים נוספים.
למשל: קחו מעט שמן זית בכלי זכוכית ושימו אותו במקרר. אחרי יומיים-שלושה השמן אמור להיקרש ובכלי הזכוכיות תראו גבשושיות חלבית שנראית כמו חמאה.
בתמונה משמאל אפשר לראות את ההבדל בין שמן אמיתי ושמן מהול, אחרי יומיים במקרר.
השמן האמיתי (בקופסת הפלסטיק מימין) התגבש למצב דמוי מרגרינה. השמן בבקבוק שבצד שמאל (של מותג מוכר ששמו שמור במערכת) נשאר במצב נוזלי, מה שאומר שזה פשוט לא שמן זית.
מבחן אחר דורש מכם כשרון בישול מסויים, אבל עדיין הוא מוכיח את עצמו בכל פעם : קחו את שמן הזית, טגנו בו משהו (שניצלים, צ'יפס או סתם חביתה); בסיום הטיגון, קחו את המחבת עם שמן הזית, שפכו עליה סבון כלים ושטפו מעט עם מים. שאריות השמן אמורות להפוך לשכבה לבנה כשלג.
אז עם הדוגמאות הקצרות הנ"ל, אני משאיר אתכם עם מעט כלים בסיסיים להתחיל וליהנות מהאיכויות ששמן-זית אמיתי מספק ועוד לא הוצאתי מילה על מרכיב הבריאות כי צריך להשאיר מקום למאמרים הבאים.
לשאלות והרחבות – אתם מזמנים לפנות אלי ישירות במייל הפרטי שלי (frank_avner@yahoo.com)
אבנר פרנק הוא איש תקשורת, מומחה ויועץ לטכנולוגיות מידע, שנסיבות חייו הובילו אותו להבנה מעמיקה בזיתים ושמן זית.
9 בפברואר 2013 ב-22:28 //
שמן זית בחומוס זה בריא אבל לא טעים מהסיבה שלשמן זית יש טעם חזק ודומיננטי שמעלים את הטעם של החומוס.
כאחד שאוכל שותה ומסניף חומוס, אני לא יכול לסבול את החומוס כשהוא טובע בשמן זית, כי פשוט אין טעם של חומוס אלא של משחה בטעם של שמן זית.
שמן זית מצויין לפול ומוסיף לו טעם, אבל מבחינתי הוא פוגם בטעם של החומוס.
כשאני מכין חומוס פול בבית, אני מזליף שמן זית רק על הפול(כמובן בתוספת של כמון ופלפל שחור ופטרוזיליה ורוטב טטבילי שביחד עם השמן זית זה השילוב הקטלני לפול מושלם) ולא על החומוס.
שאלה לגבי שמן זית- זה נכון ששמן זית "מסיק ראשון" אמור להיות מריר וחריף יותר מהרגיל?
9 בפברואר 2013 ב-23:16 //
שמן הזית שהכי אהבתי בחומוסיה הוא בלינא.
שם ממש שמתי לב שהשמן היה מצוין.
מצטער באופן כללי אני יכול לקבוע שבחומוסיות של יהודים חוסכים עלינו.
תמיד עסוקים שם בחישובים כלכליים על כמה מיליליטר טחינה נכנסנת לבלילה ובאיזה איכות ואיזה שמן יוגש וכמה.
10 בפברואר 2013 ב-00:12 //
שמן מהול מזהים כך:
מורחים טיפה על שורש כף היד, כמו בושם, מריחים, ווממתינים מספר דקות. זה הזמן בו שלל הפלנינים, עוסקים בארומה. החלק המעניין בא אחרי כמה דקות:
אם השמן מהול אז יהיה לזה ריח של שמן זית – ואם השמן טהור אז לא יהיה שום ריח. נשמע הפוך, אני יודע.
אנחנו אגב, קונים את השמן שלנו מחבר שמוסק זיתים אורגניים עתיקים, שודדים שכמותנו, וסוחט בעדינות הראויה.
קובי: אכן, כל שהזית ירוק יותר, כך השמן יותר תקיף (אותה מרירות-חריפות מוכרת)
10 בפברואר 2013 ב-00:39 //
כן ירבו פוסטים כאלה – אבל יהיה הרבה יותר אפקטיבי אם לא יישמרו במערכת פרטי השמנים והחומוסיות המזייפים.
מה יש למומחה להגיד על תוויות האיכות של מועצת הזיתים, שלאחרונה החלו להיעלם גם מבקבוקים של חברות שבעבר השתמשו בהן והתגאו בכך?
10 בפברואר 2013 ב-00:42 //
כאוהב חומוס שפקד ופוקד הרבה חומוסיות,אני בטוח שבכל החומוסיות מעולם לא קיבלתי שמן זיית אמיתי.כל כך קל להזליף על המנה שמן שנראה כמו שמן זיית ,כך שלצערי אף בעל חומוסייה לא יעמוד בפיתוי הכלכלי ואכן יזייף אותו.לפחות מעולם לא השליתי את עצמי בקשר לכך.
10 בפברואר 2013 ב-07:24 //
חושב לציין שהשיטה של הקירור – לא תמיד עובדת. יש גם שמני זית איכותיים שמתמצקים מעט במקרר.
ולגבי מה שקובי אמר – שמן זית הופך מריר במסיק הראשון בד"כ בגלל טמטום של בית הבד. לרוב הם כל כך להוטים להוציא את האקסטרא סופר וירג'ין שלהם – שהם פשוט סוחטים את הזיתים יותר מדי – ובגלל שהמסיק הראשוני הבתולי הוא מזיתים קטנים יותר – הם לא מחשבים נכון את הלחץ וסוחטים גם את הגרעינים. מה שהופך את שמן הזית, במקרה הטוב, למריר – ובמקרה הגרוע (כמו שקרה לי פעם) לבלתי נסבל.
בית בד איכותי נותן אחריות על השמן שלו.
וחוצמזה, אני מכים איתו שבארץ נוהגים להטביע לך את החומוס בשמן זית מחורבן למדי (עוד לא היית בחומוסיה עם שמן זית שבאמת נהניתי ממנו) זה בא בד"כ בשביל לכסות על הטעם של החומוס (כמו שימוש בפסטו באולמות אירועים…).
ולקריאה נוספת – מאמר שכתבתי על שמן זית אצלי עם עוד כמה טיפים לזיהוי זיופים – וגם קצת מידע נוסף.
http://www.taimeod.co.il/?p=491
10 בפברואר 2013 ב-08:08 //
רוב הכללים לזיהוי שמן זית איכותי ידועים גם לי, אלא, שלא נראה לי סביר שבכל פעם כאשר אני מזמין מנה חומוס יתאפשר לי לגשת למטבח ולבדוק את הפח או מיכל הפלסטיק ממנו יצא השמן כמו גם בדיקת ה"קרישה" אינה רלוונטית למקרה זה אלא לבדיקה במקרר הביתי.
באשר ל"פירמה" הידוע, כבר מזמן ידוע שהשמן שלה אינו איכותי אלא תערובות "בטעם" כזה או אחר.
מסתבר גם, כנראה, שאת "תוויות האיכות" ניתן זייף ו/או לרכוש בקלות ולהדביק על כל בקבוק.
10 בפברואר 2013 ב-10:35 //
אצלנו בפלאפל ג'ינה ( אולי לא ידעתם ) עושים חומוס במקום , בסניף מנחם בגין ת"א ובסניף ראשל"צ . ומכיוון שלמשפחה של הטבח שלנו יש מטע עצי זית אנחנו קונים ממנו כל שבועיים שלושה גלונים של שמן זית טרי.
מעולם לא השתמשנו בשמן אחר . יש השפעה עצומה , לטעמנו, בין שמן זית טרי לבין שמן רגיל ששמים בחומוס ומרגישים מייד את ההבדל למרות שיש חומוסיות " שאלופות" בלטשטש את הטעם עם ערבוב נכון ומעט תבלינים כמו שנכתב בכתבה .
לאיכות אין תחליף.
10 בפברואר 2013 ב-11:22 //
Abbu Rani Fan Club Band צודק !!!!!!
כן, לאסוף, לתעד, ולשמור את שמות כל המשווקים/יצרנים וכו' שמוכרים לנו שמן מזוייף ו/או לא אמיתי
רק כך ניצור "מאזן אימה" שכנגד … פשוט, אם יש "פחד" יהיה "כבוד" ( אולי … ) 🙂
אריאל
10 בפברואר 2013 ב-11:39 //
כמו תמיר מעלי, גם אני לעולם לא מצפה לשמן זית אמיתי ולכן אני לא מתאכזב.
דווקא במקום שהכי פחות ציפיתי שישתמשו בשמן אמיתי, הופתעתי לגלות. מדובר בחומוס פועלים אמיתי, שלאחרונה אימצתי ואני מגיח שם פעם בשבוע. חומוס (כל הוריאציות) עם צלחת נדיבה של בצל חמוצים זיתים 18 שקל. צ'יפס קטן 6 שקל (!!!). איפה עוד אפשר לקבל משהו על צלחת בתל אביב, ב 6 שקל?? בן אביגדור 3, כמעט פינת המסגר.
10 בפברואר 2013 ב-15:55 //
שלומי מפלאפל ג׳נה.יש לכם מקום יפה בבגין,הכל נקי אחלה חמוצים ופיתות אבל יש תמיד בעיה עם הכדורים:רכים מדי.ההרגשה שכדור הפלאפל לא טוגן מספיק או שהעיסה דלילה מדי לפני הטיגון.
10 בפברואר 2013 ב-16:31 //
אבו רני,
למרבה הצער עקב נפילת מחירי שמן הזית בעולם והסובסידיות למגדלים באירופה מרבית המותגים הגדולים שאתה רואה בסופר פשוט מוכרים שמן זית מיובא.
קשה היום למצוא שמן זית מתוצרת הארץ ברשתות הסופרים ובמותגים גדולים. שמן זית מתוצרת הארץ ניתן לקנות כמעט רק בחנויות קטנות או ישירות מהמגדלים..
10 בפברואר 2013 ב-21:53 //
מצטער, האגדה האורבנית הנחמדה על שמן זית טהור שמתקשה במקרר – כנראה קראת עליה באינטרנט, אך היא מופרכת בעליל. שמני-זית רבים, זכים וטהורים, אינם מתקשים כלל במקרר, וההתקשות במקרר אינה סימן לטוהר השמן כלל ועיקר.
אני חייב להודות שכל התיאור מעורר התהיות שלך על ה"דייט שהיה לך המון המון שנים" (מישהי שהיתה לך "המון המון שנים" היא כבר מזמן לא "דייט"…) מצטרף למה שנראה כמו כתבה לא ממש אמינה, שחלקה הגדול מועתק מהאינטרנט, ואינו מבוסס כלל ….
11 בפברואר 2013 ב-01:31 //
אני אנצל את זה לפרסומת על שמן זית שאח שלי מייצר בכרם עין הוד, והוא מאוד טהור, מגידול בעל אורגני… ממש מומלץ –
https://www.facebook.com/pages/%D7%A9%D7%9E%D7%9F-%D7%96%D7%99%D7%AA-%D7%A2%D7%99%D7%9F-%D7%94%D7%95%D7%93/181849918622875
11 בפברואר 2013 ב-12:37 //
אפשר גם לבד!
אני קניתי שמן ממשק גוטמן (במושב בת שלמה). איכותי, טעים ועם ארומה מטורפת!
הכנתי בשבת חומוס ביתי, שמתי את השמן עם קצת פפריקה אדומה, ו-נחשו כמה זמן לקח לסיר שלם להיגמר?!
ממליץ בחום על השמן – אני קניתי בדוכן, יש עליו מדבקה עם מייל:
meshek.gutman@gmail.com או טלפון 0532493919
תהיו בריאים! 🙂
11 בפברואר 2013 ב-16:09 //
שלום לכם
נשאלתי כל מיני שאלות, אז אשתדל לענות על רובן בבת אחת, ואת יתר התשובות אני מקווה שתוכלו לקרוא בפוסט הבא שלי , שיפורסם , באדיבותו של אבו-שוקי, בקרוב 🙂
טעמו החריף או המר של שמן הזית יכול לנבוע מכמה סיבות. בראש וראשונה- השמן המכונה "ראשון המסיק" או "אקסטא-אקסטרא-וירגו" (יעני, שמן בתול בריבוע), שמן זה בדרך כלל יהיה מעט יותר חריף והארומה שלו תהיה חזקה יותר. יחד עם זאת, אנחנו המגדלים , יכולים "לשחק" מעט עם טעמו של השמן ועם הארומה שלו באמצעות המסיק- אם נבצע מסיק מוקדם, כשרוב העץ או אפילו כולו ירוק, אזי השמן יהיה בעל ארומה חזקה יותר, כמו כן, אם נבצע את המסיק ונשאיר את הזיתים להתייבש יום-יומיים בשמש, אזי הארוצה והריח יהיו חזקים פי כמה. הטעם החריף שאתם מרגישים בקצה הגרון נובע בדרך כלל מהחומציות שיש בשמן. אם הזיתים לא עוברםי שטיפה וניקוי בבית הבד, אם הזיתים "מיושנים" בחלקה לפני שהם מגיעים לבית הבד, ולפעמים אם מדובר בזן מסוים של זיתים- כל אלו הם סיבות לחומציות גבוהה- ומכאן הרגשת "חנק" בגרון.
אגב, גם שמן ישן, ואני מתכוון ישן ממש- שעברה שנה מאז שהוא נכבש- שמן כזה עלול להכיל חומציות גבוהה ואוי לאדם שלוגם ממנו…
לאביתר- צר לי שאתה חושב שאני ממציא דברים- אבל האמת היא נר לרגלי ! מאחר ואני חקלאי המגדל זיתים שנים רבות , ובנוסף חובב חומס מושבע – בסה"כ החלטתי לשתף עוד אנשים במה שאני מכיר ויודע, כדי שלא יעבדו עליהם. אתה כמובן רשאי לחלוק עלי- אבל כמו שאומרים ההוכחה הכי טובה היא רשימת הלקוחות שלי, שחוזרים אלי כל שנה לרכוש ממני שמן, בכל מקרה, שיהיה לך בהצלחה:)
למי שמבקש לרכוש שמן זית טהור או אמיתי, אני ממליץ לנסוע לאחד מבתי הבד הרבים שפזורים בארץ, אם אתם אוהבים שמן עם ארומה קלילה ולא חריף- סעו לגליל ושם ליד מג'ר או ג'ת יש כמה בית בד – בהם תוכלו לרכוש ג'ריקנים של שמן. אם אתם מאוהבי השמן החזק והחריף, בעל הארומה המשובחת- סעו לכיוון ירושלים או עמק האלה, יש שם לא מעט בתי בד ומוכרים בהם שמן מעולה.
לגבי התוויות השונות, לצערי הרב, נתקלתי בלא מעט נוכלים, שרוכשםי פחים או בקבוקים ופשוט מטביעים עליהם תווית כאילו מדובר בשמן עם תו תקן – כל שאני יכול להגיד הוא שאני , אתץ השמן שלי. מוכר בפחים של גלון, שאני ממלא בעצמי , מתוך הג'ריקנים שאני ממלא בבית הבד – לצערי, יש כל כך הרבה אפשרויות לרמות, שהפתרון היחיד , למי שלא בקיא בשמן זית- הוא ללכת על מה שטעים לך אישית ולא חשוב עד כמה השמן הוא באמת שמן .
בעניין זה, אני נזכר תמיד בדוגמא שסיפר לי חבר שלי שחי הרבה שנים בנאפולי, ובכל פעם שהיה מגיע לביקור בארץ- לקחו אותו למסעדה איטקלית "אמיתית" שם הוא נאלץ לאכול על מנת לא להעליב את החברים שלנו. ופעם כשאחד מהם הגיע אליו לנאפולי, הוא לקח אותו למסעדה מקומית, החבר הזמין ספגטי נפוליטני, וכשהוא ראה את הצלחת – הוא התחיל להתלונן שזה לא דומה לספגטי נפוליטני אמיתי (כמו שעושים בארץ…)
אגב, שאלו אותי מהו מחיר סביר לשמן, מחיר של ליטר שמן אמיתי ולא מהול, אמור להיות בסביבות ה45-50 ש:"ח. הסיבה היא מגוון העלויות שיש לחקלאי עד שהוא מקבל את אותו ליטר שמן- אז אם מוכרים לכם ליטר שמן ב30 ש"ח יש שתי אפשרויות- או שמדובר בזיוף או שמדובר בשמן מחו"ל שמן שמיותצר בארץ, עם כל עלויות הגידול הרבות ועלויות הפקת השמן בבית-הבד -עולה לנו , לחקלאים בסביבות 40-42 ש"ח.
לי אין בעיה לגלות את האמת- להיפך, אני רוצה שתדעו את האמת 🙂
אגב, כפי שאולי שמתם לב, אני מעט דיסלקטי- אז התנצלותי על השגיאות הכתיב ..
נשתמע ושיהיה לכם בהצלחה
11 בפברואר 2013 ב-20:40 //
ראשית תודה על המאמר.
וקריאה נואשת: קנו תוצרת חקלאית טריה מקומית. היא איננה נתמכת בסובסידיה כמו במדינות נאורות אלא זוכה להתעמרות ממשלתית כמו בישראל, ובסופו של דבר לא תהיה לנו תוצרת איכותית מקומית אם לא אנחנו נתמוך בה. כמו במקרים אחרים, הממשלה נגדנו ואנחנו צריכים להציל את הארץ ואת יושביה מפניה. מה לעשות.
נטיעת זיתים וגידולם עד למסיק ראשון אורכת שנים. הפלת ענף חקלאי בשגיונות השוק אורכת לעיתים ימים ספורים. כמעט בלתי אפשרי להקים מחדש ענף חקלאי שנכחד מנוף הארץ, כאשר מתברר כי השוק תעתע במחירים וגרם לעקירת מטעים בזמן שבו ממשלה ראויה היתה דואגת ליישר או לפחות למתן, את השתוללות עקומת המחירים המשוגעת. החקלאי רגיש לתזרים יותר מכל חומוסיה, כי הזמן שעובר בין השקעה בתשומות לבין קבלת הכסף (אם לא אירעה בצורת, מחלה או צרה אחרת) הוא גדול יותר מאשר בכל ענף אחר. ובמשך כל הזמן הזה הוא צריך להתפרנס. זה לא שהחקלאים מתמסכנים – חקלאות היא אהבה, עקשנות ואדישות למשוב שלילי. אבל אנחנו רוצים זיתים מקומיים, אנחנו רוצים נופים מעובדים ואנחנו זקוקים לחקלאות יותר משהיא זקוקה לנו. היא תתקיים גם בניו זילנד, אבל אנחנו צריכים אותה כאן.
תודה על תשומת הלב
12 בפברואר 2013 ב-00:51 //
אבנר כתב יפה, ונראה שהוא מומחה אמיתי למסיק, אבל אני מבקש לערער על הנתון שנזרק, ששמן זית "אמיתי" עולה לייצר 40-42 שקל לליטר. עבדתי במשק עם בית בד מצליח ומסורתי, שמחזיק שטחי מטעים רבים וגם מעבד אותם לאורך השנה, ומתישהו עשינו חישוב שלפיו עלות ייצור השמן היא כ-9 שקל לליטר – בזמנו מכרנו ב-32-39 שקל לצרכן (תלוי בכמות הנרכשת), ובפחות לסיטונאים, וזה כולל מסים ותו איכות שנרכש בדין. זה אמנם היה לפני כמה שנים, אבל קשה לי להאמין שהעלויות קפצו פי שלושה-ארבעה. הגיוני יותר שאבנר מתאר עלויות של משק שמייצר כמות קטנה מאוד של שמן.
12 בפברואר 2013 ב-10:23 //
לגבי תוצרת הארץ והחקלאים בישראל, כחקלאי בעצמי- כאמור אני מגדל שנים רבות זיתים וכובש זיתים ושמן זית, אין לי אלא להסכים !
אני ושאר חבריי המגדלים, אוכלים הרבה קש עד שאנחנו רואים פרי העמלנו. להפיק שמן זית זה לא מלאכה פשוטה, מדובר בעבודה -פיזית- קשה של כמעט תשעה חודשים עד שמגיעים לבית הבד.
לכן אני ממליץ בחום לרכוש שמן זית רק מבתי בד – או לחילופין מהחקלאי עצמו. אגב, לפני כמה זמן חשבתי להקים אתר ובו כל מגדל יוכל להכניס את הפרטים שלו: איפה הוא מגדל, מה הוא מגדל, מית הוא מוסק וכמובן איך להגיע אליו – כל אלו על מנת לאפשר גם לכם וגם לנו להגיע למצב של WIN WIN . המיזם עדיין לא הוקם, כי לאף חקלאי אין כסף להשקיע , אבל מי שיפנה אלי במייל- אני מבטיח להציע לו איפה אפשר לרכוש שמן ישר המהמקור , בהתאם למקום המגורים שלו.
לגבי העלויות אותן מתאר אבו רני-
ראשית אני מדבר על חקלאי רגיל, כזה שיש לו כרם של 30-40 דונם -ואלו רוב הכרמים שאני מכיר. אבו רני צודק שלחקלאי תעשייתי שמחזיק מאות ואלפי דונם – העלויות השוליות פוחתות ומבחינתו עלות ליטר שמן זולה כמעט פי שניים, כלומר כ20-18 שח לליטר.
לצערי, רוב החקלאים לא מחזיקים בית בד ועובדים בעצמם בעזרת פועל או שניים בשיטות של "פעם".
העלויות של הפקת שמן זית לא מתחילות ונגמרות בבית הבד- למעשה בית הבד מהווה רק אחוז קטן מהעלויות. הנה כמה פרטים : השקייה, אנחנו אמנם משלמים להשקייה מחיר מעט זול יותר מאשר בבית, אבל עדיין מדובר במאות ואלפי קוב לחודש – לדוג' כרם של דונם אחד בלבד (שזה כמה עשרות עצים) כמות המים להשקיה היא כ-100 קוב לחודש.
ישגם את נשוא היטפול בפרי שלא יחלה או חו"ח ייפול מהעץ בטרם הבשלה. טיפול בזבוב הזית , סס הנמר ושאר המזיקים- חומרי הריסוס הכימיים יקרים בטירוף, הכרם שאני מטפל בו הוא אורגני לחלוטין- מה שאומר שעלויות המלחמה במזיקים גדלות פי שלוש, עץ זית מחייב השגחה וטיפוח כל הזמן, בגלל מבנה השורשים שלו, ושיטות ההשקיה בעזרת מתזים או טפטפוץ- יש לנקות את העשבייה שסביב כל הזמן, כמו כן יש לגזום את "חזירים" שהעץ מצמיח , יש להוריד את כל הענפים שמתים, יש לגזום את העץ שלט יגדל גבוהה מידי ואז אי אפשר יהיה למסוק את הזיתים – וכל זה עבודה שלפני המסיק.
לחקלאי שמוסק בשיטה הידנית -עלות מסיק של עץ אחד נעה בסביבות 500-700 שח לדונם, תלוי באיכות המסיק , כלומר עלות המסיק נאמדות באלפי שח.אגב, חקלאי שנעזר במנערת/קטפת – העלות היא די דומה, רק שמשך הזמן למסיק מתקצר משמעותית. לצערנו, מנערת לא מתאימה לכל סוגי העצים ולכן אין מקום להשוואה בעלויות.
וכעת ההובלה- בכרם מניב מדובר בטונות של פרי- ואי אפשר לבצע הובלה בבגאז (LOL) , עלות משאית להובלה חד כיוונית כ100 שח . מסיק רגיל, דורש כ-2-3 סבבי הובלות.
עכשיו הגענו לבית הבד עם הפרי- עלות של כבישה של ק"ג תערובת (הסבר לגבי המושג תעברות יננתן בפוסט אחר) היא 1 ש"ח. עלות ג'ריקן רגיל של 16 ליטר היא כ30 ש"ח . וכעת יש לשלם עבור ההובלה מבית הבד בחזרה. בקבוק זכוכית עולה כ5 ש"ח, מיכל פח של גלון עולה כ20 ש"ח. תעשו לבד את המכפלה – תאמינו לי שכשחקלאי מוכר להם ב40 ש"ח , אז הרווח שלו עמד על כמה ש"ח בודד. וכאשר הוא מגיע למנהל החשבונות של המושב , אחרי שהוא מוסיף את עלות העבודה שלו , המיסים שהוא משלם למנהל , למושב ולרשויות והמיסים שהוא משלם למדינה – הרווח יורד עוד יותר- מניסיוני, ומניסיון שכניי וחברי המגדלים האחרים – אם אין לך כרם של 500 דונם ומעלה, אתה מפסיד כל שנה מעל 10,000 ש"ח .. מפסיד כן ? וזה אחרי שמוכרים את השמן ב40 ש"ח לליטר.
אם חקלאי מנסה לשווק דרך משווק או רשת מרכולים, במקרה הטובהוא מקבל 30 ש"ח לליטר, בד"כ המחיר הוא 20 ש"ח . זו הסיבה שיש לא מעט גנבים ורמאים בשוק. אם אני רוצה להרוויח- כל שעלי לעשות הוא לרכוש שמן מכונות או שמן קנולה רגיל, לערבב אותו עם שמן זית אמיתי ואז למכור אותו לסופר "כאילו" זה שמן זית- רק כך אפשר להרוויח.
הדרך השניה להתפרנס ולהחזיר את הוצאותיך (שימו לב ! לא להרוויח, רק להתפרנס) היא למכור רק לחברים/מכרים בשיווק ישיר ובמחיר של 40-50 ש"ח- אין קיצורי דרך .
אגב, לעניין תו התקן – הפיקוח הוא כ"כ ירוד, שלא שווה לשלם עבור זה. יותר פשוט ללכת לבית דפוס ולהדפיס לבד תווית….
15 בפברואר 2013 ב-12:31 //
עוד סיבה לאהוב את סעיד. השמנ"ז הירוק שלו שמיוצר בבית בד הפרטי. לפני שנתיים, בצירוף מקרים שלא ארחיב עליו, גם הגנבתי דגימה ממנו לבדיקת מעבדה. יצא טהור כמו תפילה של הרב עובדיה בבית הכנסת של היזדים.
16 בפברואר 2013 ב-02:21 //
באתר המוזכר למטה, מחיר שמן הזית הוא כארבע דולר לליטר. כחמש עשרה ש״ח לליטר. וזה כולל הובלה מספרד לארהב
אין סיבה שלא יפתחו יבוא לישראל במחיר דומה
Costco.com
16 בפברואר 2013 ב-11:07 //
כבר כמה שנים טובות אני נוסע בחודש נובמבר באחד השבתות לכפר ירכא או כפר ג'ת לבתי הבד שלהם ואני קונה מהם שמן זית טרי .הכוונה אני ממתין להם שהם חוזרים מהמסיק עם הזיתים שנקטפו בקושי לפני שעה ואני רואה שהם מכניסים לאבני הריחיים ואני מחכה ליד המכונה עד שהשמן יוצא.הדרוזים אדיבים מאוד ןנותנים לך לטעום , וכמו שנאמר השמן החדש מורגש בגרון בחריפותו.נאמר לי ככל שהזמן מהמסיק לכבישה קצר כך גם החמיצות נמוכה.המחיר השנה היה 30 שקל לליטר.הזן הוא סורי.לקחתי שני מיכלים של 18 ליטר כל אחד.העברתי לבקבוקי זכוכית כהה ,חצי מהכמות "נחטפה" ע"י בני המשפחה..
16 בפברואר 2013 ב-18:05 //
שמן זית מספרד חוצה את האטלנטי ונמכר בחמש עשרה ש״ח לליטר
ראה ב
Costco.com
18 בפברואר 2013 ב-19:17 //
אבנר, מה אתה יודע על בית הבד של קיבוץ בית ניר?
19 בפברואר 2013 ב-07:17 //
שלום קובי, ההתרשמת הסובייקטיבית שלי מבית ניר לא הייתה טובה.
אני אישית מעדיף להפיק את השמן מהזיתים שלי בבתי בד אחרים
יש גם שמועה, שאולי אינה נכונה ואולי נכונה, שבבית ניר מערבבים לפעמים בין כמה סוגים של שמנים.
בקיצור, אני אישית לא עובד איתם ולא רוכש מהם
19 בפברואר 2013 ב-23:36 //
אבנר, אולי תמליץ לנו על בתי בד טובים שלא "משחקים" עם השמן זית ומוכרים תוצרת משובחת
20 בפברואר 2013 ב-00:00 //
אני מכיר כמה וכמה בתי בד וגם מגדלים שמשווקים ישירות את התוצרת שלהם
על מנת לא לפגוע ולא לקפח אף אחד, אני מציע שפשוט תשלח לי מייל איפה אתה רוצה לרכוש את השמן ואני אענה עם המשווק שקרוב אליך.
אני מעדיף לא לפרסם ברבים על מנת שלא לעשות פרסומת, לא לעצמי לא לאחרים
20 בפברואר 2013 ב-10:17 //
מצטרף לבקשה של קובי …
20 בפברואר 2013 ב-14:29 //
מאחר ואני לא עוסק בפרסום, לא עצמי ולא של אחרים- הכי פשוט לשלוח לי מייל עם הבקשה הספציפית שלכם (בית בד, באיזור חיפה, משווק עצמאי באיזור רחובות וכד) – ואני מבטיח לענות במהירות עם המידע שברשותי.
הנה המייל שלי:
frank_avner@yahoo.com
בהצלחה ובתיאבון
4 בספטמבר 2014 ב-09:27 //
אני לא אוהב שמן זית 'מר', מה עלי לחפש כדי למצוא שמן זית מתוק ככל האפשר?
18 בספטמבר 2024 ב-11:37 //
חומוס הוא פוטנציאל לבריאות, שימוש בשמן חמניות או קנולה, הופך אותו לרעיל, מסרטן וממש משמיד את הכליות. קריאות של "תן להנות" וכיו"ב לא נשמעות כשמבקרים במחלקה האנקולוגית ומחכים בתור להשתלות כליה – הכל תחת עינויי גוף ונפש.
בקיצור- די לבורות
19 בספטמבר 2024 ב-09:24 //
היי ארז. זו דעה או שיש לך לינק למקור?