חדש בבלוג

החומוס בקופסא בירידה, החומוס הטרי בעלייה

גם אתם התחלתם להכין חומוס בבית וכבר לא זוכרים את הפעם האחרונה שקניתם חומוס בקופסא? אתם לא לבד ויכול להיות אפילו שאתם חלק מטרנד. 

כבר התרגלנו לכך שבכל שבוע התקשורת מנפקת לפחות סיפור או שניים שקשורים לחומוס, חלקם כאלה שמשקפים שינויים מרתקים בהתנהגות הצרכנית. בשבוע האחרון היו שתי כתבות כאלה, שתיהן בכלי תקשורת מרכזיים.

החשובה שבין השתיים פורסמה ברביעי, כתבתה של עדי דברת-מזריץ בדה-מרקר, "תעלומת החומוס: למה הישראלים מפסיקים לקנות?". הכתבה הזו הציגה נתונים שונים שאספה חברת המחקר סטורנקסט, שמשקפים ירידה חדה במכירות הסלטים המוכנים, שוק בנפח של 750 מיליון ש"ח לשנה שחציו מוצרי חומוס בקופסא. בשלושת החודשים הראשונים של השנה מדובר על מכירות של כ-10% פחות מהתקופה המקבילה אשתקד.

למה זה קורה? תשובה אפשרית אחת אפשר היה למצוא בכתבה ששודרה יום קודם בערוץ 2, "שווה בדיקה: החומוס התייקר" (בפינה של מנחם הורביץ). הטענה הכללית של הכתבה הייתה שמנות החומוס בחומוסיות התייקרו, ושהן יכולות להיות זולות יותר. למרות שבחישוב שהודגם בכתבה נמצא שמתח הרווחים בסה"כ לא גדול (כ-25%). הפער הגדול בין מחיר הייצור של המנה (6-7 ש"ח) למחיר בו היא נמכרת, כולל לא רק רווח אלא גם עלויות שכירות, מיסים, הוצאות חשמל ומים, שכר, פחת ועוד.

אם מחירי החומוס בחומוסיות התייקרו ומכירות החומוס בקופסא בירידה, אז הנה יש לנו כבר הסבר אפשרי אחד למה שקורה כאן: הישראלים אוכלים פחות חומוס בקופסא ויותר חומוס בחומוסיות.

בכתבה בדה-מרקר סיפקו עוד כמה נתונים וגם הציגו סיבה אפשרית – מסתבר שמגמת הירידה במכירות הסלטים קיימת גם בארה"ב, ושבישראל היא מצטרפת לירידה חדה עוד יותר (כ-25%) במכירות הנקניקים (כנראה בעקבות הפרסומים על הסכנות הבריאותיות שטמונות בהם). לכן נראה סביר שהירידה במכירות היא תוצאה של הדימוי ההולך ומתחזק של הסלטים המוכנים כג'אנק פוד, שרחוק מהמוצר הטרי והבריא.

הכתבה טענה בפירוש שאין קשר בין הירידה במכירות לבין תחקיר הסלטים של התוכנית "עושות חשבון" בערוץ 10. אנחנו, מצדנו, דווקא יודעים לספר שבששת השבועות מאז פורסם התחקיר, חל גידול דרמטי במספר הישראלים שהחליטו להכין את החומוס שלהם בעצמם. והגידול הזה מצטרף למגמה מתמשכת, שאי אפשר לטעות בה (גידול של עשרות אחוזים בשנה האחרונה ושל לפחות פי 4 בחמש השנים האחרונות).

הכנת חומוס לאורך זמן

התנועה למתכון החומוס של הבלוג על ציר הזמן. בחודשיים האחרונים חל גידול דרמטי, אך גם לפני כן הייתה מגמת גידול מתמשכת. בעזרת נתוני גוגל (משירות Search Console) ונתוני הסטטיסטיקות של הבלוג, ניתן להעריך שמתחילת השנה הכינו חומוס בכ-150 אלף משקי בית בישראל.

טוב היה לו היו מוצגים בכתבה גם נתונים על מגמות הקנייה של גרגרי חומוס ושל טחינה גולמית. אם היה מתברר שהישראלים קונים הרבה יותר מהם, זה היה מרמז שיש אמת בטיעון הבריאותי. ומצד שני, הרי עוד הסבר אלטרנטיבי: לישראלים יש פחות כסף, ולכן הם מוותרים על מזון מוכן ומכינים יותר ממנו בעצמם. הם גם קונים פחות מרשתות שיווק המזון, ונוטים יותר לקנות מוצרים של יצרנים קטנים, מה שכנראה פוגע קצת בתוקף של הנתונים שמגיעים לידינו ולרוב מבוססים בעיקר על הנ"ל.

חסרים לנו גם נתונים על התפלגות השוק בין המוצרים הבסיסיים בקטגוריית החומוס בקופסא (שמחירם סביב ה-10 ש"ח לק"ג) לבין מוצרי הפרימיום היקרים עד פי ארבעה (למשל: 15-17 ש"ח על מוצרי חומוס עתירי טחינה ו/או במיתוג מיוחד, כלומר 30-40 ש"ח לק"ג). בהנחה שהירידה היא בהכנסות הכספיות ולא במספר היחידות שנמכרו (זה לא ברור מהכתבה), מתבקש לבדוק אם יש גידול בנתח של מוצרי החומוס הזולים יותר.

בקיצור: מדובר בשוק די מורכב, וממה שפורסם עליו עד היום – לרבות הכתבות האחרונות – לא ניתן לדעת מה באמת קורה בו. מה שבכל זאת די ברור הוא ששוק הסלטים בכלל והחומוס בקופסא בפרט, לא נהנים ממגמת צמיחה נאה כמו זו שחלה במספר האנשים שמחפשים בגוגל "מתכון לחומוס".

השאר תגובה

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*