קוליפורמים בחומוס? מיתוס
האם החומוס הוא באמת מאכל מסוכן, שתופס בקלות חיידקים אכזריים ולכן יש להיזהר ממנו? האמת היא שלא במיוחד – יש מאכלים גרועים יותר.
הקוליפורמים נקשרו בשמו של החומוס בכלבוטק, התוכנית הנמוכה במקצת אך מיתולוגית בהחלט של רפי גינת. אחד התחקירים, מתישהו בתחילת שנות השמונים, חשף רמות גבוהות של חיידקי קולי בחומוס של אי אלו מסעדות מפורסמות.
האמת היא שהקוליפורמים לא קשורים לחומוס באופן ספציפי. אלו חיידקים שבאופן רגיל נמצאים במערכת העיכול – במינון זה או אחר – ולא אמורים להגיע לאוכל. המצאותם במינון מוגזם במזון יכולה להיות סימן לכך שמי שהכין לך אותו לא שטף ידיים, או גרוע מזה.
התחקיר של גינת רמז כנראה לפרשייה אחרת, שבה צולמה במצלמה נסתרת משמרת של עובדים במפעל מזון, שעשו מעשה בחומוס (או במה שזה לא היה שם). בכל אופן, זו לא אשמת החומוס וחומוס אינו מועד לפורענות באופן מיוחד. אדרבא – מזונות מהחי, ובמיוחד ביצים ודגים, עלולים להדביק אתכם בחיידקים הרבה יותר אכזריים מקוליפורמים. סלמונלה למשל.
אבל מרגע שנוצר מיתוס החומוס לא נפטרים ממנו מהר כל-כך. קחו למשל את הסקירה הזו במוסף תל-אביב של ידיעות אחרונות (עדכון: הכתבה הוסרה מהרשת). חומוס אשכרה, כמו תמיד, היה הכי נקי – והצטרף אליו גם רוני פול. דווקא בחומוס של אבו חסן נתגלו מיליוני חיידקים.
ובכן, עם כל הכבוד לכל שלושת החומוסיות הללו, דווקא עלי קראוון (שמו המקורי של אבו חסן) הוא בעיני הכהן הגדול של אמנות החומוס שלא מטריד את הבטן. ואני יודע שאני לא היחיד שמגיב אליו טוב.
אז מה העניין – אולי מיליוני חיידקים זה פחות הרבה ממה שזה נשמע? כנראה, כי מסתבר שמיליוני חיידקים יש גם בסלטים של בתי-קפה ומסעדות תל-אביביות מז'אנר הצפונבון. שלא לדבר על חיידקי הליסטריה שאתם עלולים לקבל מהסושי, ועל השמרים והעובשים שנמצאים כמעט בכל מקום. באופן כללי, מומלץ לאכול במקומות ששומרים על הניקיון אבל גם במקום הכי נקי יכול לעבוד איזה מגעיל שלא שוטף ידיים. הכי טוב זה להכין את החומוס בעצמכם, או לאכול במקום שבו יש תנועה גדולה והחומוס כל הזמן טרי.
14 באוקטובר 2007 ב-06:28 //
לא אשכח איך תוכנית הקוליפורמית ההיסטורית גרמה לאבא שלי לבטל לנצח את מסורת הנסיעה המשפחתית לחומוסיה הקרובה לעיר מגורינו. לא אשכח ולא אסלח. החומוסיה הזאת היתה אחת מחוויות הילדות השמחות ביותר שלי.
14 באוקטובר 2007 ב-10:06 //
חומוס אף פעם לא עשה לי קלקול קיבה, מקסימום קצת גזים…
14 באוקטובר 2007 ב-15:32 //
האמת שאני לא זוכר שחטפתי משהו מחומוס אבל גם אם כן, קילקול קיבה עובר אחרי יום יומיים- רפי גינת איתנו כבר 30 שנה. למה אף פעם לא עשו על זה תחקיר?
14 באוקטובר 2007 ב-17:35 //
אנשים לא יכולים לספור חיידקים, אבל הם כן מרגישים מאוד מהר בטעמו של חומוס לא טרי. חומוס ללא חומר משמר מחמיץ מהר מאוד (למשל בהשוואה ללבנה, סלט חצילים או טחינה), ועל כך יעידו כל הפראיירים שקונים באבו גוש כמויות במשקל לקחת הביתה ובסוף זורקים חצי. כל מיני טריקים "כשרים" שמשתמשים בהם במסעדות ובהסעדה כדי להאריך את חיי המוצר (למשל הצפה בשמן, חומץ או מיץ לימון) לא ממש עובדים על החומוס (וגם לא על מפונקים אחרים כמו כבד קצוץ וגלידה). יש לכך אספקט חיובי: אם החומוס טעים לך הוא בוודאי טרי, אך גם השפעה שלילית על התדמית בתור מאכל "מסוכן".
18 באוקטובר 2007 ב-22:24 //
גיורא – לול
2 בנובמבר 2007 ב-12:34 //
ההבדל בין החומוס הטעים בעולם לחומוס הרעיל בעולם הוא מאוד מאוד דק. ואת זה יוכלו להעיד חובבי אבו-וואליד שנסגר לפני כמה שנים על ידי משרד הבריאות. החומוס היה ממש טעים וכנראה גם ממש לא בריא. יש דברים בחיים ששווה להקריב עבורם.
הדברים הטובים בחיים אף פעם לא באים בקלות ובטח שלא יוצאים בקלות!
2 בנובמבר 2007 ב-18:28 //
החומוס של אבו וואליד היה באמת טוב מאד, וחבר בעל מעיים עדינים – נייר הלקמוס של החבר'ה – היה אוכל שם לעיתים קרוב בלי להינזק. לא שמעתי על הסיפור עם משרד הבריאות. לדעתי הוא סגר כי אחרי פטירת אשתו לא נהנה יותר מהעבודה.
8 בינואר 2008 ב-01:11 //
אבו וואליד הכין את החומוס והמסבחה הכי טובים שיצא לי לאכול בימי חיי ותאמינו לי שאכלתי המון חומוס…
אכלתי שם לפחות פעמיים בשבוע במשך תקופה ארוכה ובחיים זה לא פגע לי בקיבה, להפף זה רק הוסיף לי בריאות.
לפי מה שאני יודע אבו וואליד נסגר בגלל שלא היו במקום שרותים וזה בניגוד לתקנות של ערית תל אביב שכידוע לכל רק מזיקה לתושבים.
12 בדצמבר 2008 ב-16:31 //
קב. הקוליפורמים כוללת בתוכה גם את חיידקי האי.קולי (קולי צואתי)
הימצאותו במזון מאבחנת זיהום שמקורו בצואה (בניגוד לבדיקה חיובית לקוליפורמים ושלילית לאי קולי)
חיידקים אלה חיים באופן טבעי במעיים שלנו ולא גורמים לצרות
בדרך כלל
יש בהחלט מצבים בהם האי קולי גורם מחלות
http://en.wikipedia.org/wiki/Escherichia_coli#Role_in_disease
כתלות במספרם ובזן החיידק הספציפי
מסיבה זו לא מומלץ לאכול קקי
מסיבה זו בכל העולם המערבי מדדי קוליפורמים ואי-קולי הם מדדים מקובלים לאיכות מזון
אין בדברים אלה כדי להגן על דרכו של אדון כלבוטק או לרמוז שיש משהו לא בסדר בחומוסיות שהוא קבע שהן לא בסדר